SYNGA gaat akoestisch: 'Ik vind het retespannend'

In februari van dit jaar verscheen de debuut-EP van SYNGA, artiestennaam van Eva van Leeuwen uit Haarlem, maar afkomstig uit Vlissingen. Bij dit zomerse jaargetij past akoestische muziek 'met een vibe', vindt ze. Vandaar dat ze enkele tracks van haar EP Resonate nu heeft uitgebracht in een akoestische versie.

Het gaat goed met je muziek: meer dan één miljoen streams op Spotify!

"Ja, wow. Ik ben er zelf ook een beetje stil van. Als je aan zo'n project begint kan je daar alleen maar van dromen, maar dat je het nu zo snel allemaal kan afvinken vind ik best wel bizar. Maar ik geniet er wel van. Ik vind het heel tof dat het zo in de smaak valt."

Hoe kwam je op het idee om tracks van je debuut-EP in een akoestische versie uit te brengen?

"Het idee had ik al iets langer in m'n hoofd. Omdat ik de Popronde ga doen dit najaar sta ik niet overal met een volledige band op het podium. Het is wel tof om te laten zien hoe de liedjes zijn in een kleine bezetting. Zeker met dit weer vind ik akoestische muziek altijd heel erg chill. Waarom zou ik dat niet doen met mijn muziek? Ik vond het wel een mooi project om erachteraan te plakken."
Ik vind het wel retespannend. Het voelt een beetje alsof je met de billen bloot gaat.
Eva van Leeuwen (SYNGA)

Heb je deze ook gemaakt met dezelfde muzikanten van de debuut-EP?

"Ja, Bas Phaff heeft het ingespeeld op gitaar. Hij probeert overal mee te gaan. Ook in het najaar als we in een kleinere bezetting gaan spelen, is de kans groot dat je hem aan mijn zijde zult zien."

'Terug naar de basis, maakt de muziek nog persoonlijker', schreef je op je social media. Hoe komt dat denk je?

"Eigenlijk wordt het een stuk kwetsbaarder. Als ik met de heel band speel of als je de complete productie hoort, kan je je nog 'verschuilen' achter een vette beat of gitaarsolo of dikke synthline. Nu is het alleen maar gitaar en zang. De focus is nu meer daarop gelegd, op het liedje. Ik vind het wel retespannend. Het voelt een beetje alsof je met de billen bloot gaat."

Je bent deelnemer van de Popronde 2022. Doe je ook Zeeland aan?

"Ik hoop het wel. Middelburg is één van de steden die meedoet aan de Popronde. Ik kom heel graag naar Zeeland, 'n beetje terug naar de roots!"
SYNGA legt uit waarom de akoestische versies haar liedjes nog persoonlijker maken
SYNGA Resonate Acoustic
Artwork van Resonate Acoustic © Linde Dorenbos / edit: Carlijn Andriessen