Het Windorgel: The Niss, Broeder Dieleman en Dési Ducrot

The Niss voor de verandering, Broeder Dieleman jodelt als een Koeter en Dési Ducrot met d'r hoofd in de wolken! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.
Het Windorgel
Het Windorgel © Omroep Zeeland

The Niss - Change

The Niss is een popband met onder meer Rob van Soest en René Geelhoed (Makelove, The Stones Sessions, de Zeevruchtjes), die in deze band voor de verandering de bas bespeelt. De bandnaam is een verwijzing naar Ossenisse waar Rob van Soest woont. Hij is een bijna gepensioneerd leraar Engels en ooit zat René Geelhoed bij hem in de klas. Nu zijn het muziekvrienden. Alle bandleden zijn trouwens zeer ervaren en dat is meteen te horen aan de eerste track Change. Er komt snel een album aan waarvan René Geelhoed de productie voor z'n rekening neemt.

Broeder Dieleman - De Koeter

Het boerenleven in West-Zeeuws-Vlaanderen vormde opnieuw de inspiratiebron voor troubadour Broeder Dieleman. Eerder maakte hij het lied De Eerste Knecht, de nieuwe single vormt daarmee samen een tweeluik. Dieleman spreekt van een muzikale ansichtkaart van een boerderij begin twintigste eeuw. De Koeter is een koewachter, een harde werker op de boerderij die eigenlijk helemaal onderaan de ladder stond. De koeters hadden een uniek jodelgeluid waarmee ze hun aanwezigheid in het landschap kenbaar maakten. En ook dat geluid is te horen bij Broeder Dieleman in De Koeter.

Dési Ducrot - Head in the Clouds

Head In The Clouds, dat is de titel van de nieuwe single van Dési Ducrot. De zangeres en songwriter woont in Amsterdam, maar is afkomstig uit Middelburg. Ze is bezig muziek te verzamelen voor haar tweede album. Haar debuutalbum In Too Deep maakte ze in 2018, maar de opvolger komt er écht aan. Dat heeft ze beloofd! April volgend jaar moet het verschijnen. Op Head in the Clouds heeft Dési Ducrot weer samengewerkt met vertrouwde namen: producer Marg van Eenbergen en Aidan Baker, gitarist van Aidan & The Wild. Dési: "Hij heeft een solo dat dit nummer helemaal máákt. Die komt echt vanuit hem. Dus voor m'n gevoel is dit liedje echt een product van voornamelijk ons drieën."
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf kwart over 12 bij Omroep Zeeland Radio.
Het Windorgel Afl. 175