Troubadour broeder Dieleman jodelt op nieuwe single over een koewachter

Zanger en verteller broeder Dieleman heeft een nieuwe single uitgebracht: De Koeter. Samen met het lied De Eerste Knecht vormt het een tweeluik over het West-Zeeuws-Vlaamse boerenleven van begin vorige eeuw.
Broeder Dieleman is de artiestennaam van Tonnie Dieleman. Hij woont in Middelburg maar is afkomstig uit Axel. Hij liet zich inspireren door een verhaal van de Zeeuws-Vlaamse dialectschrijver Leo Bootsgezel uit 1923.

Koeien weiden

De Koeter, of koewachter, was een kind die de koeien weidde langs de dijken. Dieleman: "Zij waren de sloofjes van de boerderij, moesten allerlei klusjes doen en werden vaak als voetveeg behandeld. Wanneer de koewachters dan eindelijk van het hof af mochten om de koeien te hoeden was er tijd om in het prachtige landschap appels te stelen, te vissen, en te stropen met andere koeters uit de omgeving."
De koeters maakten hun aanwezigheid in het landschap duidelijk door een eigen jodel. Deze jodel is in De Koeter te horen. Dieleman zingt ook over de koeter die een hekel heeft aan de eerste knecht, waarmee hij verwijst naar de vorige single.
Het artwork van de single bestaat uit een door Dieleman handgeknipte prent over het leven van de koewachter op de boerderij.