Het Windorgel: JP de Klerk, Bas Rovers en EUT

Treinreis inspireert JP de Klerk, Bas Rovers gaat terug in de tijd, en EUT doet het stapje voor stapje! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.
JP de Klerk - 5 Mei
Screenshot uit de videoclip '5 Mei' © Rob Marinissen

JP de Klerk - We Zijn Weg

Singer-songwriter JP de Klerk uit Middelburg is een productieve muzikant. De laatste jaren stort hij zich op Nederlandstalig repertoire. Die overstap was ingegeven door een jubileumlied dat een Middelburgs café hem vroeg te schrijven. Dat beviel zo goed dat hij een hele reeks Nederlandstalige liedjes schreef over persoonlijke belevenissen en herinneringen. Een treinreis die hij afgelopen zomer maakte, onder andere door Italië en Frankrijk vormde de inspiratie voor zijn nieuwste single: We Zijn Weg. Op de bas horen we Kees den Hoed, de kleurrijke cover voor We Zijn Weg is gemaakt door Julia Marinissen.

Bas Rovers - Hold On

Zanger en drummer Bas Rovers was vroeger actief in de Middelburgse band Yes You Did. De progressieve rockband werd in 2005 nog winnaar van de Zeeuwse Popprijs in de categorie Beste Live-act. Geen verrassing eigenlijk als je een blik werpt op de bezetting, want dan lees je namen als Dennis van de Bor, Joost de Lange, Stijn Warendorff en Roland Blaak. De band ging uit elkaar en Bas Rovers richtte zich op soloprojecten. Zijn nieuwe single Hold On grijpt terug op zijn verleden in Yes You Did. Het nummer stamt uit die periode. Hij nam het op voor zijn eerste solo-album, maar het bleef een beetje liggen. Nu is het dan toch uitgekomen. Het is progressive rock, maar toch ook een beetje classic rock, door de compacte structuur en de heldere stem van Bas Rovers: Hold On.

EUT - Step By Step

EUT, de Amsterdamse band met Middelburgse gitarist Emiel de Nennie, heeft een nieuwe single: Step By Step. Daarop verkennen ze enigszins nieuw muzikaal terrein, maar tegelijkertijd sluit het aan bij het geluid van de eerder uitgebrachte muziek, waarop maar moeilijk een label is te plakken. EUT-sound, dus. Step By Step begint mysterieus en donker. De gedachte die in de tekst wordt uitgewerkt is dan ook niet zo vrolijk: het proces om je stapje voor stapje te ontworstelen aan andermans meningen en je te ontdoen van alles wat je achtervolgt.
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf kwart over 12 bij Omroep Zeeland Radio.
Het Windorgel Afl. 176: JP de Klerk, Bas Rovers en EUT