Het Windorgel: De Toegift, Adrie van der Lijcke en Xeno

De Toegift experimenteert door, Adrie van der Lijcke leeft z'n eigen leven en Xeno plaatst stevige pilaren! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.

De Toegift - Alles Is Gemaakt

De Toegift profileert zich meer dan ooit als Zeeuwse band. En terecht, want behalve zanger Maxim Ventulé uit Vlissingen, is ook drummer Tim van den Hoven een Zeeuw. Hun nieuwste werk heet Alles Is Gemaakt. Daarop zetten ze een nieuwe stap richting experimentele muziek. Er wordt gesproken, gezongen, geïmproviseerd met name op drums, fluit en viool. Meest opvallend onderdeel van Alles Is Gemaakt is de bijdrage van Jomanda, het medium uit de jaren negentig. Vervolgens sluiten beelden van een gigantische uitverkoop in een winkelcentrum het nummer af.

Adrie van der Lijcke - Leven Laten Leven

Ook Adrie van der Lijcke uit Terneuzen stapt ietsjes uit z'n comfortzone. Z'n nieuwe track Leven Laten Leven is Nederlandstalig. Dat heeft hij al eerder gedaan, maar hij heeft enkele effecten toegevoegd in het begin en een meerstemmige bijdrage van hemzelf als backing vocals. In het refrein zijn de melodie- en baslijn unisono en daarmee onderstreept hij de boodschap van dit lied: zet je negativiteit opzij, laat iedereen in z'n waarde, leef je eigen leven en laat alle kritiek langs je heengaan.

Xeno - Pillars

Zeeuwse artiesten zijn in zeer uiteenlopen stijlen met muziek bezig. Ook metal/grunch is vertegenwoordigd in de vorm van Xeno, de band uit Middelburg. Het nieuwe album van Xeno verschijnt op 16 november en heet Reconstruction. Daarop staan drie tracks van hun eerste album in een herschreven versie. Het maakt niet uit of je het genre kan waarderen, je hoort meteen dat dit kwaliteit is van de bovenste plank. Het is strak, het is vet, het is overweldigend. De track Pillars is het vooruitgeschoven nummer met videoclip. Het heeft een magistrale lengte van 7'28". Laat je meevoeren door Xeno.
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf kwart over 12 bij Omroep Zeeland Radio.