Anne van Damme trapt even op de rem met nieuwe single 'Car'

Singer-songwriter Anne van Damme komt uit Hulst, maar woont al een tijd in Brabant. Vanaf het moment dat ze afstudeerde aan de Rockacademie in Tilburg ging ze door het leven als fulltime muzikant. De laatste jaren lag het accent wat meer op muziekles geven, maar nu komt er weer nieuw werk van haar uit: een nieuwe single, Car, en een compleet album, getiteld Surface in de vorm van een drieluik.

Meestal zit er wel een zonnetje in je muziek, maar je nieuwe single is een pianoballad met een donkere thematiek?

"Ja, er is natuurlijk een heleboel gebeurd. Het gevoel van overweldigd zijn, allerlei balletjes in de lucht moeten houden. Eigenlijk wil je op 'stop' drukken, op de rem trappen. En inderdaad met een piano, omdat we nu een echte piano in huis hebben. Daar heb ik veel op geschreven. Sommige liedjes waren echt pianoliedjes, dus die moeten ook met een piano worden opgenomen."

Je houdt van het brengen van persoonlijk verhalen. Wat is het verhaal van deze single?

"Het gaat over dat gevoel van even op de rem willen trappen, even niet meer meedoen. Ook tijdens de lockdown was iedereen stiekem thuis veel bezig, of je nou je kinderen moest lesgeven of thuiswerken. Dat gevoel van 'het is even te veel' heeft iedereen wel meegemaakt. Alles is opgenomen in de thuisstudio. Ik woon samen met een goede pianist, dus mijn vriend Guus heeft de piano ingespeeld."

De komende cd 'Surface' bestaat uit drie delen, 'in verschillende fasen van herstel'. Betekent dat dat het steeds vrolijker wordt?

"Eigenlijk wel, ja. We beginnen donker, daar is deze single echt een voorproefje van. Het tweede deel is al een stukje lichter, maar nog een beetje onzeker. Het derde deel staat weer in volle kracht. De liedjes zijn niet per se in die chronologische volgorde geboren, maar ik zag wel een thematiek ontstaan, dus ik dacht, ik ga ze tóch in chronologische volgorde uitbrengen."
Op het album Surface staan 13 nummers met zang en gitaar of piano. Op 22 november verschijnt de lyric videoclip van Car.
Anne van Damme legt uit waarom ze deze 'donkere' pianoballad heeft gemaakt
Anne van Damme
Anne van Damme © Jamie Elbersen