Middelburgse gitarist Roman Huijbreghs gaat 'met de billen bloot' op soloalbum

Roman Huijbreghs uit Middelburg kennen we als gitarist van de Nijmeegse rockband Navarone, maar hij heeft nu een soloalbum uitgebracht: Matchbox. Het is een verzameling tracks met persoonlijke verhalen. Verder deed Roman op dit album zoveel mogelijk alles zelf en dat maakt het uitbrengen extra spannend.
Dit soloproject is geen aankondiging dat Roman de band gaat verlaten. Hij blijft gewoon gitarist van Navarone, stelt Roman iedereen gerust: "Nee, dit was een project dat ik al jaren in m'n hoofd had. Ik heb liedjes verzameld die te persoonlijk waren voor de band. Zodoende is nu eindelijk het moment om dat uit te brengen."
Hoewel Roman barst van de ervaring, vindt hij het uitbrengen van dit solowerk toch spannend: "Ik heb altijd mét mensen gespeeld, maar nooit helemaal alleen. Ondanks 24 jaar muziek maken was dat toch weer even 'met de billen bloot'. Dat gevoel."

Nieuwe dimensie

Op het album speelt hij niet alleen gitaar, maar neemt ook alle zangpartijen voor z'n rekening. Roman: "Ik zing al wel lang, maar nooit de lead. Dat is ook weer een nieuwe dimensie. Het vraagt een ander gebruik van je stem. Daar heb ik ook weer veel van geleerd."
Roman heeft zoveel mogelijk zelf gedaan. Alleen bij de finishing touch riep hij de hulp in van Navarone-zanger Merijn van Haren. Roman: "Ik heb zelf ook een beetje geproduceerd. Dat wilde ik juist ook zelf doen, als uitdaging, maar Merijn is heel goed in de mastering. We zijn twee handen op één buik, dus je vertrouwt elkaar."
De eerste reacties bevallen Roman goed: "Wat heel leuk is, is dat verschillende mensen verschillende nummers als favoriet noemen." Eén van de tracks is Statues: "Dat ontstond een aantal jaren geleden, ik ben inmiddels al acht jaar met mijn Theresia samen, maar wij hadden eerst een langeafstandsrelatie. Zij woonde in Zuid-Duitsland. Het moment van in de trein stappen op Amsterdam Centraal, het afscheid op het station, daar gaat dit nummer over."
Roman Huijbreghs - Matchbox
Artwork van het album Matchbox © Bram Versteeg