Het Windorgel: JMF, Mandy Storm, Hendrik en Anouschka

JMF houdt niet van kerst, Mandy Storm 'doowopt' op Christmas Hop en Hendrik en Anouschka in Excelcis Duo! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.

JMF - I Don't Like Christmas Anymore

Muzikant Jan François uit Middelburg heeft inmiddels drie albums op z'n naam staan, met als artiestennaam JMF, maar een kerstsingle? Nee, die had hij nog niet gemaakt. Dit jaar komt daar verandering in. Je zou denken, dat hij een fan is van het feest, maar wat blijkt? De titel van de single is: I Don't Like Christmas Anymore! Jan legt het zelf zo uit: "Je moet het wel in de context zien van de hele tekst. Aan de titel zou denken dat ik een grote hekel heb aan kerst, maar het is meer een protestlied in de traditie van de jaren zeventig." Er zit ook een videoclip bij, waarin je de tekst kan meelezen en dan wordt de boodschap duidelijk: we moeten eigenlijk gewoon lief zijn voor elkaar.

The BrillianTears - Christmas Hop ft. Mandy Storm

Nog méér kerstmuziek kwam binnen van de band The BrillianTears, een groep muzikanten verspreid over Europa die gegrepen zijn door de muziek van de jaren vijftig en begin zestig. Al eerder werkten ze samen met zangeres Mandy Storm uit Goes en ook voor deze kerstsingle, Christmas Hop, hebben ze een beroep op haar gedaan. Het nummer is geschreven door de Duitser Frank Buttgereit. Dus 'doowop doowop' lekker mee.

Hendrik en Anouschka - Van Nazareth naar Bethlehem

"In den beginne was er... een groep idioten die een videoclip wilden maken over Jozef en Maria en hun (lange) reis van Nazareth naar Bethlehem." Zo begint de videoclip van Hendrik en Anouschka uit Zeeuws-Vlaanderen. Ze brengen het kerstverhaal in beeld door van Nazareth naar Bethlehem te reizen. Maar ze hebben nóg een acteur ingehuurd, waarvan ze eigenlijk alleen maar last blijken te hebben bij de opnames. Uiteindelijk besluiten ze de achter-de-schermen-beelden te gebruiken voor de videoclip, zodat we kunnen zien hoe dit allemaal tot stand is gekomen. Voor de liefhebbers van droge, soms een beetje slappe humor is het genieten. En wil je méér van dit? Dat kan binnenkort, want het duo werkt ook aan een kerst-cd: In Excelsis Duo.
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf kwart over 12 bij Omroep Zeeland Radio.
Het Windorgel Afl. 184: JMF, Mandy Storm en Hendrik en Anouschka