Het Windorgel: Anne Marie, Jacco Ricardo en Peetman

Anne Marie maakt lied over De Ramp, Jacco Ricardo drinkt niet meer en Peetman heeft tegenwind! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.

Anne Marie - The Sea

Dit jaar maken we ons op voor de herdenking van 70 jaar Watersnoodramp. Zangdocente en singer-songwriter Annemarie Hilbrands uit Amsterdam schreef een lied over de Ramp. Haar moeder Heleen Boogert kwam uit Nieuwerkerk op Schouwen-Duiveland, een dorp dat zwaar getroffen werd in 1953. Omdat de zolder van het huis nét boven water bleef, heeft zij het met haar familie overleefd. Wel was het een traumatische ervaring natuurlijk, waar later vooral over werd gezwegen. Anne Marie heeft de ervaringen van haar moeder verwerkt in het lied The Sea.

Jacco Ricardo & DJ Torres

Eind vorig jaar heeft stemmingskanon Jacco Ricardo uit Sluis een single uitgebracht met DJ Torres. Nee Nee Nee, een ferme afwijzing van het innemen van alcoholische versnaperingen. Maar daar komt natuurlijk niets van terecht, want het nummer heeft overduidelijk de afdronk van een carnavalslied. Op dat feest wordt meestal toch geen 0.0 % geschonken. Zelf probeer ik de titel deze maand gewoon wél letterlijk te nemen, want ik doe mee aan Ik Pas (Dry January). Alaaf!

Peetman - Fietsen in Zeeland Blues

Muzikant Peetman uit Middelburg begon afgelopen zomer een nieuw project: Blues in Zeeland. Hij maakte filmpjes in de buitenlucht waarin hij de blues speelt op een akoestische slidegitaar. Maar dit project inspireerde hem óók tot het opnemen van een nieuwe single: Fietsen in Zeeland Blues. Daarin beklaagt hij zich als fietser over zijn voortdurende gevecht met de wind. Peetman: "Ik kwam erachter dat de wind in Zeeland iets unieks heeft. Die draait mee als je fietst, dus die heb je altijd tegen. Tenminste, dat idee kreeg ik en dat inspireerde me voor dit nummer."
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf kwart over 12 bij Omroep Zeeland Radio.
Het Windorgel Afl. 188: Anne Marie, Jacco Ricardo en Peetman