Toetsenist Alexander van Popta maakt tweede album: 'Ik wil me niet beperken tot één ding'

Pianist, componist en producer Alexander van Popta, afkomstig uit Middelburg, heeft inmiddels zijn sporen dubbel en dwars verdiend op het gebied van jazz, funk, en fusion. Hij studeerde in Rotterdam en in New York, was bandleider van funk en hiphop orchestra Re:Freshed Orchestra en werkte samen met het Metropole Orkest en hiphopplatform 101Barz. Zondagmiddag is hij met zijn Alexander van Popta Quartet te zien in Porgy en Bess Terneuzen, en dat heeft te maken met de verschijning van zijn nieuwe album: All The Memories That Objects Carry.
Het Alexander van Popta Quartet is ontstaan toen hij gevraagd werd met de Amerikaanse jazzzanger Gregory Porter op te treden. Daar heeft hij de drummer en bassist bij elkaar kunnen brengen. Een paar jaar later toerde hij met soulfunk-zangeres Lucy Woodward en daar leerde hij gitarist Jelle Roozenburg kennen. Alexander: "Hij speelde zó eigenzinnig. Een gitaarsound die je niet zo vaak hoort. En ik dacht: dat is een goede toevoeging."
Kort na het ontstaan van het kwartet kwam de lockdown. Alexander: "Ik vond het belangrijk om tóch iets te doen. Ik wilde daarom per se dat eerste album uitbrengen. Al die jaren daarvoor speelde ik in bands van anderen. Daar kon ik nooit helemaal m'n eigen creativiteit uiten. Grote probleem was dat we niet konden optreden. Daarom wilde ik graag opnieuw de studio in voor een tweede album."
Ik kwam erachter dat ik nostalgischer ben dan ik dacht.
Alexander van Popta
De titel van het tweede album, All The Memories That Objects Carry, verdient een uitleg. Alexander: "Ik kwam erachter dat ik nostalgischer ben dan ik dacht. Ik realiseerde me dat ik nog steeds muesli eet met de lepel waarmee ik van kleins af aan muesli eet. In die lepel zitten dus heel veel herinneringen."

Oude sound

De vertaling van die herinneringen naar muziek kwam uiteindelijk neer op gewoon 'aan de piano zitten': "Ik vond het wel nostalgische klanken hebben, vooral het titelstuk natuurlijk. Productioneel gezien, wilde ik de oude sound doen herleven. De studio waar we beide albums hebben opgenomen leent zich ontzettend goed voor een oudere klank. Dat komt door de instrumenten die daar staan en de technieken die ze gebruiken."
Alexander van Popta houdt zich bezig met verschillende muziekstijlen, jazz, funk, fusion, maar ook hiphop. Volgens Alexander is het een misverstand om te denken dat de stijl die muzikanten spelen ook meteen de enige stijl zou zijn die ze leuk vinden: "Ik ben altijd best wel breed. Ik vond veel verschillende stijlen leuk. Ik vond het leuk dat je niet alleen akoestische piano kon gebruiken als toetsenist, maar ook synthesizer, orgel en Fender Rhodes. Je kunt zoveel meer dan één ding, dus ik wil me daarin niet beperken."
Hij kijkt dan ook uit naar het concert zondagmiddag in Terneuzen: "Voor m'n eigen kwartet vind ik het live het mooiste om op de akoestische vleugel te spelen en in Porgy en Bess hebben ze gelukkig een hele mooie!" Het optreden van Alexander van Popta Quartet in Porgy en Bess Terneuzen begint om 15:30 uur.
Luister hier het complete interview terug dat Alexander van Popta gaf aan radioprogramma De Zeeuwse Top 40