Peetman fietst altijd met tegenwind: 'De wind in Zeeland heeft iets unieks'

Muzikant Peetman uit Middelburg begon afgelopen zomer een nieuw project: Blues in Zeeland. Hij maakte filmpjes in de buitenlucht waarin hij de blues speelt op een akoestische slidegitaar. Maar dit project inspireerde hem óók tot het opnemen van een nieuwe single: Fietsen in Zeeland Blues. Daarin beklaagt hij zich als fietser over zijn voortdurende gevecht met de wind.
Het is al even geleden dat Peetman met een nieuwe opname kwam. Dat heeft niet alleen te maken met zijn drukke gezinsleven. Peetman, in het dagelijks leven Peter Wisse uit Middelburg: "Het moet net even goed vallen. 'You never know when inspiration strikes!' Hij gaat vaak fietsen met z'n tweeling. "Ja, ik fiets en zij zitten dan in de bakfiets. Zij vinden het ook leuk."

Iets unieks

Voor zijn project Blues in Zeeland zoekt Peetman vanaf afgelopen zomer plekjes op Walcheren in de buitenlucht op. "Die bezoek ik op de fiets en ik kwam erachter dat de wind in Zeeland iets unieks heeft. Die draait mee als je fietst, dus die heb je altijd tegen. Tenminste, dat idee kreeg ik en dat inspireerde me voor dit nummer."
Het is tegenslag. Hard werken voor weinig resultaat, dus ja, daar is de blues op geboren.
Singer-songwriter Peetman over tegen de wind in fietsen
Het genre blues is in de Zeeuwse muziekwereld goed vertegenwoordigd, denk aan Juke Joints, Champagne Charlie, Ries de Vuyst, Gait Klein Kromhof en JB Meijers. Volgens JB lijkt de Mississippi Delta, de bakermat van de Delta Blues, zelfs een beetje op Zeeland. Peetman sluit zich daarbij aan: "Een paar jaar geleden ben ik in Clarksdale geweest. Ik zag de crossroads en de lage katoenvelden. Ik dacht: dat is eigenlijk net Walcheren, ook plat en winderig."

Dragende toon

In de open lucht pakt hij zijn akoestische gitaar, maar de single Fietsen in Zeeland Blues is weer elektrisch. Peetman: "Ik ben slidegitaar gaan spelen, omdat het zo'n mooie dragende toon heeft. Als onderwerp dacht ik aan de wind. Daar past akoestisch weer niet bij, daar moet je echt een ZZ-top-achtig geluid hebben van een elektrische gitaar."
Peetman
Peetman © Martijn Fincke
De tegenwind die hij ervaart bij het fietsen, staat voor hem ook een beetje voor 'de blues'. "Het is tegenslag. Hard werken voor weinig resultaat, dus ja, daar is de blues op geboren."
Peetman treedt zaterdag 14 januari op in de Ketchupfabriek in Graauw. Het akoestische optreden begint om 16:00 uur.
Peetman ziet wel overeenkomsten tussen de Mississippi Delta en Zeeland.