Zeeuwse indieband De Toegift zit in stroomversnelling: 'Bijzonder voor de muziek die wij maken'

De band De Toegift liet de afgelopen tijd regelmatig van zich horen met nieuwe Nederlandstalige muziek op single of 'kortspeelplaat', zoals ze het zelf noemen. Nu beleeft de band een nieuwe mijlpaal: het eerste volledige album is uitgebracht. De langspeelplaat met tien tracks heet gewoon De Toegift en daarop staan de eerder uitgebrachte liedjes, samen met nog niet verschenen materiaal. Het is muziek waarin de Zeeuwse identiteit doorklinkt, zegt de uit Vlissingen afkomstige zanger Maxim Ventulé.
Niet alleen maakt De Toegift indruk met de uitgebrachte muziek, maar ook met hun live optredens. Deze maand kregen ze in Groningen heel de zaal stil tijdens Eurosonic Noorderslag. Maxim: "Tijdens het optreden merk je de energie van mensen die allemaal aan het luisteren zijn. Het waren allemaal mensen uit de muziekindustrie, dus dat was best intimiderend, maar we kregen goeie reacties op de liedjes, dat de teksten ook iets voor mensen betekenen. Heel bijzonder."

Stroomversnelling

De Toegift maakt Nederlandstalige indie met poëtische teksten waarin nostalgie en tijd een grote rol spelen. De band lijkt nu wel in een stroomversnelling terecht gekomen, maar natuurlijk blijft er altijd iets te wensen. Maxim: "Ja, het gaat verrassend goed en dat is bijzonder voor de muziek die we maken. Het blijkt dat het toch bij veel luisteraars een plek heeft. Het zou leuk zijn als we een echte festivalzomer meemaken. Dat moet wel een beetje opschieten."
De thematiek van de zee is overal in te horen
Maxim Ventulé - zanger De Toegift
Zanger Maxim is afkomstig uit Vlissingen en ook drummer Tim van den Hoven is een Zeeuw. Dat merk je in de muziek, zegt Maxim: "Het zit daar wel in verweven. De thematiek van de zee is overal in te horen. Op de hoezen staan foto's van het strand. Op deze hoes staat een foto van mij en m'n moeder dat we schelpen aan het zoeken zijn. En we hebben een liedje uitgebracht dat Nollestrand heet."
Het debuutalbum van De Toegift is beschikbaar via de bekende streamingdiensten, maar ook fysiek verkrijgbaar op cd en vinyl. De releasetour start op 23 februari en brengt de band in Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.
De Toegift maakt echte luisterliedjes, vertelt Maxim Ventulé in 'Goedemorgen Zeeland'