Yentl en de Boer over hun Watersnoodlied: 'Het maakt je leven rijker als je die verhalen hoort'

Duo Yentl en de Boer zong het lied Hoe Zou Het Met Jou Gaan tijdens de herdenking van 70 jaar Watersnoodramp in Ouwerkerk. Het lied is gebaseerd op wat de grootouders van Yentl Schieman uit Kruiningen hebben meegemaakt in '53. Het was voor het duo een optreden in een andere setting dan ze gewend zijn.
Om zo'n lied te zingen tijdens de herdenking was voor het duo indrukwekkend. Yentl Schieman: "Ik was wel zenuwachtig. Het is toch een beladen middag."
"Je kan het niet op de automatische piloot doen", zegt Christine de Boer. "Normaal sta je met je eigen voorstelling in het theater. Nu stonden we echt in dienst van de herdenking tussen mensen die echt tragische verhalen hebben."
's Nachts zijn de dijken doorgebroken en wisten ze niet van elkaar of ze nog leefden."
Yentl Schieman
Het lied Hoe Zou Het Met Jou Gaan schreven Yentl en de Boer in 2019 voor History In Concert in Utrecht. Voor de tekst interviewden ze de grootouders van Yentl uit Kruiningen. Yentl: "M'n opa en m'n opa waren net verliefd geworden en ze waren samen naar een muziekoptreden gegaan. Het stormde al heel hard, maar dat gebeurde wel vaker. Ze zijn apart naar hun huis gegaan. 's Nachts zijn de dijken doorgebroken en wisten ze niet van elkaar of ze nog leefden."

Saamhorigheid

Christine de Boer komt uit Baarn. Haar opa had een bruggenbouwbedrijf. Hij heeft aan de Zuiderzeewerken gewerkt. Christine: "Hij vertelde dat het een tijd van saamhorigheid was, misschien wel omdat de Tweede Wereldoorlog net achter ons lag. Mijn opa heeft z'n spullen gepakt en is ook komen helpen in Zeeland."
De twee raden aan om vooral je ouders en grootouders naar deze verhalen te vragen. "Je moet dat echt doen. Het geeft je zo veel bagage en begrip hoe het leven nu is. Het maakt je leven rijker als je die verhalen hoort."

Modderkruipers

Yentl en de Boer zijn begonnen aan een nieuw tournee, met de nieuwe voorstelling Modderkruipers. De show is twee maal in Zeeland te zien, op 24 februari in De Mythe in Goes (uitverkocht) en op 22 april in het Scheldetheater in Terneuzen.
Yentl en de Boer blikken terug op hun optreden tijdens de herdenking van 70 jaar Watersnoodramp in Ouwerkerk.