Het Windorgel: Pop Trash Inc, Sieuwerd Bin en Dési Ducrot

Pop Trash Inc vindt soulmate, Sieuwerd Bin zingt psalm en Dési Ducrot is klaar voor Valentijn! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.

Pop Trash Inc - Soulmate

De band Pop Trash Inc met zangeres Eva Auad verraste kortgeleden met een eerste online te bekijken live miniconcert. Nu is er ook nieuw werk uitgekomen, de single Soulmate. Pop Trash Inc staat altijd garant voor elektronische muziek, aangevuld met gitaren. Deze keer hebben ze de ingrediënten rock en reggae door elkaar gehutseld. En ik moet zeggen: het is een aantrekkelijke verpakking van de tekstuele boodschap: "een 'soulmate', een schouder om op te huilen, dat is wat we allemaal nodig hebben om gezond te blijven in deze krankzinnige wereld."

Sieuwerd Bin - Psalm 8

De broers Bin uit Goes, Sieuwerd en Sjoerd, maakten enkele jaren geleden samen muziek. Ze legden een project over de Eerste Wereldoorlog vast op de cd Brieven. Broer Sjoerd Bin zong de afgelopen tijd enkele van spirituals. De andere broer Sieuwerd laat nu ook solo van zich horen. Hij zingt een psalm uit de bijbel. Het gaat om nummer acht die hij op melodie heeft gezet. Hij gebruikte daarvoor de letterlijke tekst van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) en begeleidt zich spaarzaam op de banjo. Zo blijft alle kracht van de woorden bewaard, zegt hij daarbij. Bijzonder project, want zo'n solo-uitvoering concentreert inderdaad alle aandacht op de tekst en brengt je misschien wel dichtbij hoe koning David, aan wie de psalm wordt toegeschreven, het bedacht had.

Dési Ducrot - Feel Like Makin' Love

Dési Ducrot uit Middelburg staat erom bekend dat ze geen blad voor de mond neemt. Ze is uitgesproken, zowel in haar teksten als in haar muzikale taal. Speciaal voor Valentijnsdag nam ze een cover op van Feel Like Makin' Love van Bad Company. Het nummer uit de jaren zeventig krijgt zo een frisse Ducrot-twist. Ze stuurde de single op met een kaartje met daarop een boodschap waarin kritiek doorklinkt op het huidige tijdsgewricht: "Aan alle (muziek)lovers overal. Ter ere van deze vervloekte feestdag. Een liedje uit de tijd dat de liefde vrij was, en de riffs genadeloos. Feel Like Makin' Love. Fijne Valentijnsdag."
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf kwart over 12 bij Omroep Zeeland Radio.