Anne van Damme gaat van donker naar licht op het album Surface

Singer-songwriter Anne van Damme uit Hulst heeft de tweede single uitgebracht van haar komende album Surface: Gave You All, een lied over het onrecht in de wereld en hoe daar mee om te gaan. Nu is ook de videoclip van dat nummer beschikbaar, met haarzelf in een beschilderde hoofdrol.
Anne is afkomstig uit Hulst, maar woont al een tijdje in het Brabantse Vlijmen. De nieuwe single is onderdeel van een groter muzikaal project: het album Surface. Anne: "Dit is het tweede nummer van het album. We bewegen van donker naar licht, dus we zitten echt nog in het donkere gedeelte."

'Zonder poespas'

Oprechte liedjes zonder poespas, zo karakteriseert Anne haar repertoire. Ook op de nieuwe single is dat te horen. Ze zingt en begeleidt zichzelf op gitaar, zonder 'trommels en trompetten'. Anne: "Ik zou wel eens met strijkers willen werken. Er zijn ook wel plannen om in de toekomst zoiets te gaan doen, maar ik merk voor mezelf bij het schrijven en maken en live spelen, dat ik het fijn vind om het zelf te kunnen doen en verder met niemand rekening te hoeven houden."
I have never come to terms / with the cruel eyes in the world  / So I gave you all my light / and lost my sight on paradise
Anne van Damme - Gave You All
Over Gave You All zegt Anne: "Ik heb grote moeite met het onrecht in deze wereld. Ik heb lang gedacht dat verandering en bewustwording iets is wat ik extern in gang kon zetten. Maar dat riep veel spanning op. Langzaam maar zeker begon ik me te realiseren dat licht van binnenuit komt. Wat er in mij brandt hoef ik niet weg te geven, het mag simpelweg in mij bestaan en neemt zo de schaduw weg."
Anne van Damme is op 19 maart te zien in de Hof te Zande kerk in Kloosterzande.
Anne van Damme legt uit waarom ze het liefst alleen zingt en gitaar speelt.
Anne van Damme
Anne van Damme tijdens een live-optreden © Jessie Kamp