Peter Wessel blikt terug op zijn Van Damme-jaren: 'Ik had het nooit willen missen'

Een man die zijn toekomst voorspelt, iemand die een pannenset wil ruilen voor drie violen: Peter Wessel heeft heel wat vreemde snuiters over de vloer gehad toen hij van 1987 tot 2000 eigenaar was van muziekhandel Van Damme in Middelburg. Maar er kwamen natuurlijk vooral veel muzikanten in de winkel in de Lange Noordstraat. Sommigen van hen stonden aan het begin van een succesvolle carrière in de muziek. De komende weken haalt Peter Wessel herinneringen op aan zijn 'Van Damme-jaren' in radioprogramma Zondag in Zeeland met Marcel van den Driest.
Van Damme
Interieur op de benedenverdieping © Peter Wessel
Muziekhandel Van Damme was een begrip in Middelburg en ver daarbuiten. Toen het echtpaar Van Damme stopte, besloten Peter Wessel en Peter Pruijssers de zaak over te nemen. Ze liepen eerst twee jaar een dag in de week stage, om het vak onder de knie te krijgen.

Stoffige winkel

Er veranderde veel, maar de naam bleef hetzelfde: "We wilden heel graag een andere naam. De naam was verbonden aan de wat stoffige winkel die we niet wilden hebben. Maar uiteindelijk was Van Damme al jaren een begrip, dat het stom was om het te veranderen, dus uiteindelijk hebben we het gehouden."
Hoewel Peter naar eigen zeggen een slecht geheugen heeft, kwamen er toch allerlei herinneringen bij hem boven: over het nieuwe logo (een ontwerp van Harry Boer), over een demonstratie-dag van Ovation gitaren door de broers Telepary, en over de jaarlijkse braderie met muziek op de stoep voor de winkel.
Van Damme
Muziek voor de zaak in Middelburg © Peter Wessel
Van de vele muzikanten die de zaak bezochten zijn Paskal Jakobsen en Bas Kennis van BLØF hem bijgebleven, maar ook de broers Marijn en Michiel Slager (Nuff Said, The Pheromones). Daarnaast maakte Peter talloze opnames van bandjes in zijn studio, later in samenwerking met Jos Rentmeester.

Tegenslagen

Tegenslagen waren er ook. Een naambord aan de gevel die volgens de gemeente Middelburg 'niet in overeenstemming was met de regels der welstand'. Ook kwam er onverwachts een parkeerpaal voor de deur van de zaak, toen de Markt en een gedeelte van de Lange Noordstraat autovrij werden gemaakt. Beide zaken zorgden voor een tik in de omzet.
Tegen de millenniumwisseling werd het Peter duidelijk dat hij op deze manier niet door wilde gaan. De oorzaak zoekt hij vooral bij zichzelf: "Ik ben eigenlijk altijd veel te veel muzikant geweest. Eén ding had ik niet: zakelijk instinct. Daar moet je ook eerlijk in zijn, maar het waren fantastische jaren en ik kijk er met heel veel plezier op terug. Ik had het nooit willen missen."
Tijdens de opheffingsuitverkoop in 2000 kwam ook de Middelburgse gitarist Marien Dorleijn langs. "Hij kwam wel vaker in de winkel. Hij was een heel ambitieuze jongen, getalenteerd en vastbesloten om in de muziek zijn werk te vinden. Hij kocht een fantastische basgitaar, die hij niet meer heeft, want hij heeft 'm inmiddels verkocht."
De Van Damme-jaren van Peter Wessel
Elke zondag ca. 11u10 in 'Zondag in Zeeland met Marcel van den Driest' bij Omroep Zeeland radio.
Van Damme Peter Wessel Marien Dorleijn
Peter Wessel (l) en Marien Dorleijn © Peter Wessel