Het Windorgel: Breakout, SENSE en Qube

Breakout maakt Popsport sessie, SENSE, Qube laat de letters dansen! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.
Het Windorgel
Het Windorgel © Omroep Zeeland

Breakout - Reptile

Breakout is een jonge band van vier personen onder de twintig jaar. Female fronted, zoals dat zo mooi heet: drie jongemannen en een zangeres. We hebben het over muziek in het hardere segment. Door hun razendsnelle ontwikkeling, die onder meer tot uiting kwam in de winst van bandcompetitie Spectra, verdienden ze een plek in achtereenvolgens coachingstraject Popaanzee en het landelijke traject Popsport NL. Via de begeleiding van Popsport werkte de band toe aan een live-sessie in de studio van de Nijmeegse band De Staat. En dát resultaat is er nu voor iedereen te zien en te horen. Ze kozen voor het nummer Reptile.

SENSE - Forget

Popduo SENSE uit Goes is al jaren actief. De track Card Of Life stond enkele jaren in de jaarlijst van De Zeeuwse Top 40. Gitarist Luc Oggel en zangeres Annemiek van der Weele komen regelmatig met nieuw werk. Dit jaar doen ze een gooi in diezelfde Zeeuwse Top 40, op Hemelvaartsdag met hun allernieuwste nummer: en die heet Forget. De laatste jaren hebben de twee elkaars rollen van zang en gitaar wel eens van elkaar overgenomen. De gitaarpartij is dit keer weer vast in handen van Luc Oggel, maar hij draagt ook vocaal zijn steentje bij.

Qube - Dansende Letters

Jasper van den Bovenkamp alias rapper Qube uit Middelburg heeft een lied gemaakt over laaggeletterdheid. Het nummer heet Dansende Letters en hij schreef het in opdracht van het Taalhuis in Noord-Brabant. Het is bedoeld om het thema laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken. Jasper was vooraf niet eens echt vertrouwd met het thema, maar hij slaagt er met deze rap heel goed in om een schrijnend voorbeeld te presenteren van iemand voor wie al die letters een wirwar zijn.
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf kwart over 12 bij Omroep Zeeland Radio.