Het Windorgel: Francois & Wessel, D-Double en Marinus Vreeke

Francois & Wessel gaan door het stof, D-Double maakt album en Marinus Vreeke naar de dokter! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.
Het Windorgel
Het Windorgel © Omroep Zeeland

Francois & Wessel - Swirling Dust

Muzikanten Jan François uit Middelburg en Peter Wessel uit Goes werkten al eerder met elkaar samen. Peter Wessel produceerde twee albums van JMF zoals zijn artiestennaam luidt. Nu hebben de twee een single uitgebracht, Swirling Dust, een Engelstalige versie van het nummer Stof dat Peter Wessel eerder in dialect zong.
Het gaat over gezondheidsproblemen, die gelukkig achter de rug zijn, en dat sprak Jan François aan: "Ik herkende daar wel dingen in. Dat is ook de bedoeling als je een lied schrijft dat anderen er iets in herkennen, dat het niet al te persoonlijk wordt." De samenwerking beviel weer goed, dus de twee sluiten niet uit dat ze méér werk uitbrengen.

D-Double - Behind Bars

Rapper D-Double uit Vlissingen heeft een nieuw album uitgebracht, Capo di Tutti. Vroeger stond hij onder contract bij Top Notch, nu geeft hij zijn muziek zelf uit. 12 Tracks staan op het album, waaronder de eerder verschenen singles Succesvol, Miss U, Gangsterlife en Showpik.
Zoals 'in de scene' gebruikelijk werkt hij met diverse mensen samen. De nieuwste clip Behind Bars doet hij samen met Lijpe en Fernando. Op Behind Bars neemt D-Double ons mee in een duistere wereld van drugs, geld en geweld, die helaas voor veel jongeren realiteit is. Wat me meer aanspreekt zijn de verrassende verwijzingen in de teksten van D-Double naar figuren uit film en entertainment.

Marinus Vreeke - There They All Go

Muzikant Marinus Vreeke uit Domburg pakte het muziek maken enkele jaren geleden enthousiast op. Hij is inmiddels de 70 gepasseerd en zijn nieuwe single gaat dan ook over ouder worden, eventueel ook ziek worden. Een oudere man in de wachtkamer van het ziekenhuis vormde de inspiratie en aanleiding voor zijn single There They All Go.
In het lied krijgt de man slecht nieuws van de dokter en om dit te verwerken gaat hij naar het café. There They All Go is opgenomen met de studioband Traveller, bestaande uit Collin Clement (bas), Ed Stoltink (toetsen), Matthijs Sturm (drums), Peter Wessel (gitaren en producer) en Lindy de Jong (backing vocals).
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf kwart over 12 bij Omroep Zeeland Radio.