The Niss leeft toe naar albumpresentatie: 'Samen muziek maken, dat slecht veel grenzen'

Muzikant Rob van Soest is zanger en gitarist van de band The Niss. Hij was leraar Engels in Goes, maar nu hij met pensioen is, gaat hij vol voor de muziek. In de band spelen ook enkele oud-leerlingen van hem. The Niss presenteert vrijdag 31 maart zijn debuutalbum in 't Beest in Goes.
Tijdens zijn loopbaan als leraar op het toenmalige Willibrord College in Goes kon hij ook altijd zijn 'muzikale ei' kwijt. Rob: "Ik heb veel muziek mogen maken. We speelden met collega's bij de vieringen en ik was betrokken bij het opzetten van de open podiums. Vanaf 1987 ben ik ook zanger van The Willies. Dat begon als lerarenband, maar bestaat nu vooral uit oud-leerlingen."

'Op z'n plaats'

De band The Niss, genoemd naar Robs woonplaats Nisse, ontstond in de coronaperiode. René Geelhoed belde Rob om te vragen of hij een liedje had liggen om op te nemen. Rob: "Ik had er toevallig eentje liggen. We staken de koppen bij elkaar met een bassist uit een andere band en op die dag viel alles op z'n plaats."
De jongens van de band zeggen: het zijn gewoon lekkere liedjes om te spelen
Rob van Soest - zanger/gitarist The Niss
The Niss bestaat naast Rob van Soest uit René Geelhoed (bas), Bas Dietvorst (gitaar), Walter Calbo (toetsen) en Salle de Jonge (drums). Het leeftijdsverschil tussen de muzikanten speelt volgens Rob geen enkele rol: "Daar ben ik ook helemaal niet verbaasd over. De sfeer is dusdanig dat als je muzikanten bent, dan speel je met elkaar. Het samen muziek maken, dat slecht veel grenzen."

Generaties

Hoewel de muzikanten tot verschillende generaties behoren, vinden ze elkaar gemakkelijk in de sound van The Niss, die stevig leunt op de jaren zeventig. Rob: "Ja, ik weet ook niet hoe dat komt. De jongens van de band zeggen: het zijn gewoon lekkere liedjes om te spelen en dan maakt het helemaal niet uit of je 60 of 30 bent."
Vrijdag 31 maart 2023, 20u30
CD-presentatie The Niss (support: SENSE)
Poppodium 't Beest in Goes
Rob van Soest vertelt hoe The Niss is ontstaan.
The Niss
The Niss tijdens een optreden in Goes © Omroep Zeeland