Soloproject Wæsted is nu een band: 'Het móet gewoon punk zijn'

Wæsted was de naam van een soloproject van bassist en zanger Fabin Houweling uit Vlissingen. Sinds begin dit jaar noemen de samenwerkende muzikanten zichzelf officieel 'een band'. Dit weekend verschijnt de single Insecure. Daarnaast maakt de band zich op voor een vuurdoop: Wæsted speelt op 6 mei op festival Hrieps.
Dat het soloproject uitgroeide tot een band was een natuurlijk proces, vertelt Fabian: "Ik ben Wæsted als soloproject begonnen. Ik heb samengewerkt met verschillende muzikanten. Maar ik dacht: hé, zou het niet handiger zijn als ik gewoon wat jongens vragen om samen een band te worden en dat soloproject in een band om te zetten."

'Tof genre'

Punk is een genre dat stamt uit de tweede helft jaren zeventig. Fabian heeft die periode niet zelf meegemaakt: "Ik ben 22. Toen ik 13 was ben ik begonnen met het luisteren naar punk. Vooral de poppunk, dus meer de 2000-fase. Ik vond dat een tof genre. Eigenlijk wilde ik altijd zoiets maken en dat is goed gelukt."
We hebben nog een paar repetities gepland om de puntjes op de i te zetten, om daar echt te kunnen knallen.
Fabian Houweling - zanger/bassist van Wæsted
Punk is niet het meest voor de hand liggende genre als je van muziek je beroep wil maken. Fabian: "Als dat kan, dan zeg ik daar geen nee tegen. Het is misschien een lastig genre, maar het móet gewoon punk zijn en dat gaan we ook zeker doen."
Nu is Wæsted bezig met de laatste voorbereidingen voor het optreden op Hrieps. Fabian: "We hebben nog een paar repetities gepland om de puntjes op de i te zetten, om daar echt te kunnen knallen."

Liefdesliedje

De nieuwe single van Wæsted heet Insecure. Daarover wil Fabian nog wel wat 'background information' kwijt: "Het is een liefdesliedje. 't Is eigenlijk een liefdesnummer over een meisje dat ik heel leuk heb gevonden. Maar ik ben blij dat het niet is doorgegaan, want achteraf bleek dat ze veel achter mijn rug praatte."
Fabian Houweling vertelt in De Zeeuwse Top 40 waarom hij punk wil maken.
Waested
Punkband Waested is klaar voor Hrieps © Nijhuis fotografie