Lintje voor gitarist Rudy de Queljoe

De dag voor Koningsdag heeft gitarist Rudy de Queljoe een koninklijke onderscheiding gekregen. In zijn woonplaats Waalwijk werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Queljoe groeide op in Zeeland en was gitarist in de landelijk bekende bands Group 69, Dragonfly, Brainbox, Vitesse en Massada.
Rudy de Queljoe is afkomstig van de Molukken en kwam in 1951 naar Nederland. Hij groeide op in Middelburg. De single Celestial Dreams van Dragonfly bereikte een notering in de landelijke Top 40. Voor Massada componeerde hij onder meer het instrumentale Mobilae en de nummer 1-hit Sajang É, samen met Johnny Manuhutu.
Belangrijke hoogtepunten in zijn carrière waren de optredens van Dragonfly in Vlissingen en Terneuzen in het voorprogramma van Pink Floyd eind jaren zestig. Met Massada speelde hij in 1979 op Pinkpop.

Voorbeeldfunctie

De Queljoe kreeg de onderscheiding voor zijn grote staat van dienst in de muziek, maar ook voor zijn vrijwilligerswerk en de voorbeeldfunctie die hij de afgelopen decennia heeft vervuld voor de Molukse jeugd.
Dit jaar viert Massada zijn 50-jarig bestaan met een jubileumtournee. Op 25 november speelt de band in Zeeland, in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. In de band speelt, naast De Queljoe, ook de Zeeuwse drummer Alwin Manuhuwa.