Rapper Qube maakt experimenteel album: 'Het is méér dan een verzameling liedjes'

Rapper Qube uit Middelburg timmert al jaren flink aan de weg, maar van het uitbrengen van een compleet album was het nog nooit gekomen. Die debuutplaat is er nu. De twaalf tracks op Synthetische Speeltuin zijn een mix van experimentele hiphop, elektronica en spoken word/poetry.

In de wereld van de rap en spoken word heb je allerlei subgenres en zijpaadjes. Hoe zou je zelf Synthetische Speeltuin karakteriseren?

Jasper: "Het is vrij experimenteel. Het is een beetje alternatieve hiphop en rap. Vrij verhalend en conceptueel. Bij veel rapmuziek gaat het om punchlines en rijm en slimme woordgrapjes. Dat doe ik óók wel, maar voor mij is het ook heel belangrijk dat er een soort narratief, concept of verhaal inzit per track, maar ook in het album zelf."

Je probeert de complexe wereld te begrijpen. Welke problemen ondervind je daarbij?

"Die regel komt uit Wat Weet Ik Nu, dat gaat over hoe je in deze tijden plat wordt gegooid met informatie, prikkels en meningen, en hoe je daar je weg in probeert te vinden. De ene expert beweert dit en de andere dat, en dan is het heel moeilijk om nog iets voor waar aan te nemen. Dat kan soms verwarrend zijn."
Ik wil die dingen begrijpen, dus moet je ook wel dingen tot je nemen, maar je moet wel een goede filter ontwikkelen.
Jasper van den Bovenkamp (Qube)

Boek je wel vooruitgang als het gaat om 'weten' en 'begrijpen'?

"Ja, ik luister veel naar podcasts, ik lees ook wel boeken. Het nieuws volg ik niet heel veel, maar ik hou meer van de verdiepende gesprekken. Maar dan nog, er is zó veel, dus vind je weg daar maar eens tussen. Ik heb wel vaste kanalen die ik volg."

Kan je je goed afsluiten voor de complexe wereld?

"Nou ja, nee! Het is ook de vraag of je dat wil. Je wilt wel deel uitmaken van die wereld. Ik wil de dingen begrijpen, dus moet je ook wel dingen tot je nemen, maar je moet wel een goede filter ontwikkelen."

Wat hoop je dat dit album teweeg brengt bij de luisteraars?

"Je moet er inderdaad echt voor gaan zitten. Het is een luisterervaring, dat heb ik proberen neer te zetten. Dat het méér is dan een verzameling liedjes, maar een trip, een soort reis, die hopelijk inspireert en raakt."
Jasper van den Bovenkamp (Qube) vertelt over zijn debuutalbum 'Synthetische Speeltuin'
Qube
Rapper Qube © Evy van Nispen