Stefan van de Sande brengt ode aan de vogels op album The Balloon

Singer-songwriter Stefan van de Sande heeft een nieuw album gemaakt: The Balloon. Daarop staan elf nieuwe liedjes, geïnspireerd op de natuur, het leven zelf en ook op een ballon die hij vond aan het strand van Vrouwenpolder. Vandaar de titel: The Balloon. Het album is verkrijgbaar op cd, met tekstboekje, of op een usb-stick.
Stefan van de Sande - The Balloon
Artwork van The Balloon © Sigi Czerner
Met zijn gevoelige luisterliedjes reist Stefan van de Sande heel Europa door, maar hij is ook regelmatig in Zeeland te vinden. Overal kan hij inspiratie vinden voor een lied. Soms ontstaat zo'n lied snel, soms moet hij er even op 'broeden'. "Dat is afhankelijk van de situatie. Je loopt in november op het strand en vindt dan zo'n ballon, met twee labels daaraan met boodschappen. Dat overkomt je dan opeens. Dan denk je: dat is echt iets voor een liedje. Je gaat schrijven en vindt een melodie", zegt Stefan.

Ingewikkeld

Een ander liedje, The Tree, gaat over een boom in Zweden. "Ik ontmoette iemand die een heel mooie boom had. Hij vroeg of ik daar een liedje over wilde schrijven. Dat doe ik meestal niet, want ik vind dat ingewikkeld. Toen had ik al een maand of acht een tekst, maar nog geen melodie die me beviel. Dat moet dan gewoon rijpen. Maar The Water Mill is iets dat in tien minuten is ontstaat, de melodie en tekst."
Ik ontdekte dat acht van de liedjes wel over een vogel gaan, dus dan moet het echt een 'tribute to the birds' zijn.
Stefan van de Sande
Op The Balloon zingt Stefan Engels, Nederlands én Duits. Maar de rode draad zijn toch wel de vogels, vandaar de ondertitel van het album A Tribute To The Birds. "Ja, ik ben altijd heel erg geïnspireerd door vogels, ook de manier waarop ze leven. Ze leven van dag tot dag. Ze hebben ook geen pensioen. Ze zijn zoals ze zijn in het hier en nu, van zonsopkomst tot zonsondergang. Ik ontdekte dat acht van de liedjes wel over een vogel gaan, dus dan moet het echt een tribute to the birds zijn."
Stefan zingt en is te horen op gitaar, ukelele en banjo. Daarnaast werken twee andere muzikanten mee, zangeres Liseth Horsten uit Tilburg en Sigi Czerner op aerophone, een elektronisch blaasinstrument waarmee hij allerlei klanken kan voortbrengen.