Het Windorgel: Vaders, Peter Wessel en Patricia Foort

Brabantse vaders zijn graag in Zeeland, Peter Wessel noemt man en paard en Patricia Foort zingt eigen nummer! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.
Het Windorgel
Het Windorgel © Omroep Zeeland

Vaders - Hier Aan Zee

Twee Brabantse muzikanten brengen een waar loflied op Zeeland. Ze noemen zich Vaders en het nummer heet Hier Aan Zee. Wie zitten daar achter? Jos Peters en Joost Poppelaars uit Tilburg. Die tweede naam kennen we al van zijn samenwerking met Swagers en Hoek met hun Top 40-notering Had Ik Alvast Maar Je Naam. De twee zijn helemaal wég van Zeeland, door de rust, de ruimte, de zon, het strand, de mensen en... de mosselen.
Joost Poppelaars komt al van kinds af aan in Zeeland, met name in Nieuwvliet. Hij vond dat er wel eens wat méér Zeeuwse plaatsen genoemd mogen worden dan alleen Zoutelande: "Ja, Zeeland, liedjes, dan denk je eigenlijk alleen nog maar aan Zoutelande, dat natuurlijk een fantastisch liedje is, maar we doen Zeeland tekort als alleen dát plaatsje genoemd zou worden, vandaar: Hier Aan Zee!"

Peter Wessel - Mannen Met Paarden

Nieuwe muziek in dialect gezongen, daar moet je vaak met een lantaarntje naar zoeken, maar er is er weer één: Peter Wessel uit Goes maakte Mannen met Paarden. Daarop werkt hij samen met gipsy gitarist Vincent Chambon.
De tekst gaat over de jaren 30 in Noord-Amerika, waar de bevolking te kampen had met The Great Depression, droogte en stofstormen. Peter Wessel deed inspiratie op bij de literaire klassieker The Grapes of Wrath van John Steinbeck. Zodoende is Mannen met Paarden een moderne protestsong over een klimaatprobleem, en daarmee tegelijkertijd weer actueel.

Patricia Foort - Neem Me Mee

De naam van zangeres Patricia Foort is al jaren verbonden aan The Ride For The Roses. Ook dit jaar zong zij weer het lied The Rose, bekendgemaakt door Bette Midler, voorafgaand aan de fietstochten voor KWF Kankerbestrijding. Nu neemt Patricia een nieuwe stap, want ze heeft voor het eerst een zelfgemaakt lied opgenomen: Neem Me Mee.
Patricia schreef de tekst en de muziek van deze melodieuze ballad al in 2010, maar had dit jaar pas het lef om het op te nemen, schrijft ze onder de videoclip. En daar heeft ze goed aangedaan, want ze zingt het gevoelig en muzikaal. Het gaat over het verlangen naar een leven zonder angst, verdriet en pijn.
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf 12.15 uur bij Omroep Zeeland Radio.