Nieuwe single van The Pheromones heet Beat The Algorithm: 'We willen alleen échte dingen doen'

The Pheromones is een Amsterdamse rockband met drie Zeeuwse leden. Zanger/gitarist Marijn Slager liet de afgelopen tijd muzikaal meer van zich horen met discoproject Electric Feathers, maar nu brengt de band eindelijk weer nieuw werk uit: Beat The Algorithm, een rauw, puur rocknummer met een extra lange videoclip, waarin de bandleden verkleed zijn als Rocky the Bear!
Het was even stil rond The Pheromones, maar de band had geen break genomen, vertelt Marijn: "Tijdens de coronaperiode hadden we weinig optredens. We deden het even rustig aan. In de tussentijd hebben we heel veel nummers geschreven en die gaan we nu om de zo veel tijd uitbrengen. De eerste is Beat The Algorithm."
De band speelt al jaren in dezelfde bezetting met Michiel Slager (bas), Matthijs Hoitsma (gitaar) en Tanco Baart (drums). Het geheim hiervan zit 'm in het democratische karakter van de band, zegt Marijn: "We schrijven bijna alles samen, zowel teksten als muziek. Dat merk je ook, vind ik zelf altijd. Als je zo samenwerkt, komt er altijd een extra dimensie bij, in plaats van dat je in je eentje een liedje schrijft en dat met muzikanten uitvoert."

Nederlandse voorbeelden

Met de single Beat The Algorithm wil de band aansluiten bij rock in z'n puurste vorm, naar Nederlandse voorbeelden Herman Brood en Golden Earring: "Dat wordt vaak over het hoofd gezien, iedereen wijst maar naar Engeland, maar Nederland kent veel goede rockbands, ook indorockbands. Neem The Tielman Brothers. Voordat Hendrix z'n gitaar achter z'n rug bespeelde, gebeurde dat hier ook al."
Als je een computer een berekening laat uitvoeren om leuk gevonden te worden, vind ik dat best wel ernstig
Marijn Slager - zanger/gitarist The Pheromones
De nieuwe single heeft een duidelijk boodschap: stap uit die digitale wereld. Marijn: "Niet dat we er bang voor zijn, maar zoiets als muziek is gebaseerd op toeval en onvoorspelbaarheid. Als je een computer een berekening laat uitvoeren om leuk gevonden te worden, vind ik dat best wel ernstig. Het is ook veel leuker als je hoort 'hé moet je dit liedje eens horen', in plaats van dat een computerprogramma het door je strot duwt, zo van: dít vind jij leuk."

Contact maken

In de videoclip zijn de bandleden uitgedost als Rocky The Bear. Daar zit een duidelijke gedachte achter: "M'n broer Michiel kwam daar mee. Laten we een alter ego nemen, dat eigenlijk alleen échte dingen wil doen: muziek maken, biljarten, leuke dingen en contact maken met mensen. Iedereen kijkt alleen maar op z'n telefoon. Het viel me op dat iedereen wordt verlicht door z'n schermpje. Natuurlijk moet je als band het internet ook gebruiken omdat je anders helemaal niet gehoord wordt. Maar dat is juist wel cru dat we daar afhankelijk van zijn, terwijl we dat eigenlijk niet zouden willen."
Op 2 juli staan The Pheromones in Paradiso Amsterdam, maar zit er nog méér in de pijplijn, zegt Marijn: "We zijn flink bezig. We willen ook in Zeeland een tourtje doen en om de zo veel tijd gaan brengen we ook weer een single uit met een clip."
Marijn Slager van The Pheromones vertelt over de nieuwe single Beat The Algorithm