Sieuwerd Bin geeft eigen draai aan gospels: 'Het moet iets eigens hebben'

Sieuwerd Bin uit Middelburg maakte eerder muziek met z'n broer Floris, als Gebroeders Bin. Nu heeft hij twee solo-singles naar buiten gebracht die op een gospelalbum komen te staan: The Songs I Sing. Inspiratie putte Sieuwerd uit een zangbundel van de christelijke organisatie Youth For Christ. Hij gaf wel een eigen draai aan de muziek, in een country/folk stijl.
Het project Brieven, liederen over de oorlog van 14-18 van Gebroeders Bin dateert alweer uit 2014. Sindsdien is er veel gebeurd, zegt Sieuwerd: "Met die muziek hebben we zo'n vier jaar in Nederland en België gespeeld. In de tussentijd ben ik twee keer vader geworden. Dus de muziek stond niet op een laag pitje, maar het ging wel langzamer."

De zolder op

Het idee voor zijn nieuwe album The Songs I Sing ontstond nog vóór de pandemie. Sieuwerd verdiepte zich in de zangbundel die hij nog uit zijn jeugd kende van Youth for Christ. Sieuwerd: "Ik vind het fijn als dingen vanzelf komen, natuurlijk groeien. Zo'n idee rijpt dan langzaam. Ik moest letterlijk de zolder op bij m'n ouders om die bundel uit de doos te halen."
Ik vind het wel leuk en mooi om die boodschap uit te dragen, maar vooral wil ik verbinding zoeken.
Sieuwerd Bin
Do Lord en Let Us Break Bread zijn traditionals, maar Sieuwerd geeft er wel een eigen draai aan: "Ik hou van instrumentale muziek, dus ik besteed aandacht aan de instrumentpartijen. De gospels opnieuw spelen is niet iets unieks, dus ik wilde er wel iets speciaals mee doe. Het moet iets eigens hebben."

Breed gedragen

Met zijn nieuwe opnames grijpt hij terug naar de muziek die hij in zijn jeugd heeft gezongen en gespeeld. Toch gaat het Sieuwerd niet uitsluitend om de nostalgie: "Ik vind het wel leuk en mooi om die boodschap uit te dragen, maar vooral wil ik verbinding zoeken. De gospels worden heel breed gedragen. Veel mensen herkennen die melodieën omdat ze zo oud zijn en heel populair zijn geweest. Voor mij zijn ze ook heel levend. Het is niet alleen nostalgie."
Op het nieuwe album speelt Sieuwerd met zijn broers Floris (gitaar) en Roderik (piano). "Met hen speel ik al heel mijn leven. Het kost heel weinig moeite om er iets van te maken."
Het album The Songs I Sing verschijnt op 18 september. Sieuwerd Bin viert de release met een concert op 29 september in de Doopsgezinde Kerk in Middelburg.
Sieuwerd Bin vertelt hoe het idee voor zijn nieuwe album langzaam rijpte.