Het Windorgel: Songs For Freedom, Marinus Vreeke en Deeno Deshh

Vrijheidslied Songs for Freedom vastgelegd, Marinus Vreeke ziet grazige weide en de temperatuur gaat omhoog dankzij Deeno Deshh! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.
Het Windorgel
Het Windorgel © Omroep Zeeland

Songs for Freedom - Vrije Stemmen

Woensdag ging de mini-documentaire Vrije Stemmen in première in de ZB, Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. Het gaat over het project Songs for Freedom van PopaanZee, waarbij zeven muzikanten met verschillende culturele achtergronden een lied maakten over vrijheid. Ze werden daarbij muzikaal begeleid door muzikant Arjen van Wijk, bekend van de band This Beautiful Mess. De zeven statushouders speelden het lied live op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen dit jaar. Van het hele proces, van het schrijven tot en met dat optreden is een mini-documentaire gemaakt. Mooi om te zien hoe met elkaar muziek maken alle verschillen overbrugt en alle grenzen slecht. Zeeland is op dit moment nog de enige provincie met zo'n Songs for Freedom project, maar de organisatie zoekt naar mogelijkheden om landelijk samen te werken met de andere Bevrijdingsfestivals.

Marinus Vreeke - Green Meadow

Gitarist en zanger Marinus Vreeke uit Domburg is muzikaal helemaal opgefleurd dankzij de samenwerking met producer Peter Wessel uit Goes. Ook zijn nieuwe single is weer een samenwerking met hem. Een makkelijk in het gehoor liggende country popsong, over de keuzes die je maakt bij de inrichting van je leven, met in het refrein een grazige weide, om maar eens iets te citeren, want dat doet Marinus ook (ik hoorde een regeltje dat me deed denken aan Hotel California van The Eagles). De zang gaat net iets te veel voor de muziek uit naar mijn smaak, maar gezellig is het wel. Behalve Marinus is ook zangeres Lindy de Jong uit Goes te horen.

Deeno Deshh - Oeh Mami

Rapper Deeno Deshh is uit Oost-Souburg afkomstig. Maatschappelijke geëngageerdheid is hem niet vreemd, want eerder maakte hij een lied voor de nabestaanden van de doodgestoken Rainée Laveist met de boodschap dat geweld nooit de oplossing zijn. Maar nu komt hij met een rustig liefdeslied voor de zomer: Oeh Mami. Hij lijkt een vrijpartij te bezingen, waarbij de liefdespartners op elkaar inspelen en bewegingen op elkaar afstemmen en aanpassen. Geduld is daarbij een schone zaak. De temperatuur stijgt dus flink in deze productie van Chello van een kleine drie minuten.
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf 12.15 uur bij Omroep Zeeland Radio.
Het Windorgel Afl. 212: Songs For Freedom, Marinus Vreeke en Deeno Deshh