Het Windorgel: Van Talud, De Duts'n en broeder Dieleman

Van Talud is onderweg, De Duts'n op kamelenrace en broeder Dieleman geeft zich over! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.

Van Talud - Wie Niet Weg Is

De Zeeuwse folkgroep Van Talud uit Groede kwam ruim vijf jaar geleden met een album. Het is een driemanschap dat eerder muziek maakte onder de naam Krapuul. Nu is er, eindelijk, weer nieuw werk van Van Talud: twee liedjes die samen een single vormen, Antonius Blues en Wie Niet Weg Is. Het is Zeeuws, het is folk, want zo verklaarde zanger Peter Quaak: "We zingen in het Zeeuws en ik speel op een banjo, dus dan zit je al snel in de folkhoek." Tot A-kant van de single is bestempeld het lied Wie Niet Weg Is. Daarin zingt Peter Quaak 'reizen is het doel en de kaart is nog onbeschreven.' Peter: "Omdat het heerlijk is om gewoon zonder plan te vertrekken en zien waar je uitkomt. Onderweg zijn is belangrijker dan een doel bereiken."

De Duts'n - De Kamelenrace

Stel je wil een Zeeuwse versie maken van Ace of Spades van Motörhead uit 1980. Hoe vertaal je dat dan? Nou, laat dat maar over aan De Duts'n uit Breskens. Zij draaien hun hand daar niet voor om, want Ace of Spades werd De Kamelenrace. Inspiratie daarvoor vormde een spelletje op de kermis met kamelen. Met het gooien van balletjes probeer je de kameel van jouw kleur vooruit te krijgen. Een leuk spelletje ook voor de jeugd, en of ze wat gewonnen hebben? Tsja, dan moet je even kijken naar de videoclip.

Broeder Dieleman - Oh Mijn Ziel

Oh Mijn Ziel is de titel van de zesde plaat van broeder Dieleman uit Middelburg. Hij maakte die samen met Baby Dee, de Amerikaanse muzikante die zich in Zeeland heeft gevestigd. Tien liedjes waarin allerlei thema's samensmelten: het gaat over de natuur, over folklore, nostalgie, dialect en over gevoelens van overgave, berusting en rouw. Muzikaal leverden ook Pim van de Werken, Peter Slager en Luuk de Bakker belangrijke bijdragen. Hoewel Tonnie Dieleman heel wat uit handen heeft gegeven, is hij toch helemaal zijn herkenbare zelf op deze nieuwe plaat. Wil je meer weten over het album en de optredens van broeder Dieleman op het komende Nazomerfestival? Luister dan aanstaande woensdag naar De Zeeuwse Kamer, tussen half één en één bij Omroep Zeeland, want daar is hij te gast.
Dat komt niet vaak voor, een Windorgel bestaande uit uitsluitend muziek in dialect. Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf 12.15 uur bij Omroep Zeeland Radio.
Het Windorgel Afl. 216: Van Talud, Monique de Rooij en broeder Dieleman