Van Talud brengt na zes jaar single uit: 'We zingen in het Zeeuws en ik speel op een banjo'

Van Talud uit Groede heeft nieuwe muziek uitgebracht. Dat was al even geleden, want het debuutalbum dateert uit 2017. Het driemanschap maakte twee nieuwe liedjes, die samen een single vormen met een A- en een B-kant: Wie Niet Weg Is en Antoniusblues. Dat Van Talud een Zeeuwse folkgroep is, lijdt volgens zanger Peter Quaak geen twijfel.
Het was jaren stil rond Van Talud en Peter Quaak wijdt dat aan corona: "Soms gaan die dingen zo, we moeten het er alle drie bij doen, dus dan kan het wel eens even duren. We willen ook iets goeds neerzetten."
Het stempel 'Zeeuwse folk' past Van Talud als een handschoen, zegt Peter: "We zingen in het Zeeuws en ik speel op een banjo, dus dan zit je al snel in de folk-hoek."
Inspiratie halen de groepsleden uit hun eigen omgeving. Wie Niet Weg Is is bestempeld tot A-kant van de single. Peter: "Wie Niet Weg Is gaat over de streek en daarin verdwalen. Het is denk ik het beste nummer. Antonius Blues is wat aan de zwaardere kant, Wie Niet Weg Is is meer poppy.

Zonder plan

In het lied komt de regel voor 'reizen is het doel en de kaart is nog onbeschreven'. "Omdat het heerlijk is om zonder plan te vertrekken", legt Peter uit. "Het onderweg zijn kan je ook heel breed pakken. Onderweg zijn is belangrijker dan een doel bereiken."
Peter Quaak vertelt waarom 'Wie Niet Weg Is', de A-kant van de single is geworden.