Het Windorgel: Collatoral Citizens, Bas de Meijer en Danny Vera

Stefan de Kroon zingt niet over koetjes en kalfjes, Bas de Meijer is Tijdloos en Danny Vera releaset titelsong! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.

Collatoral Citizens - The Love You Give

We kennen Stefan de Kroon als de voormalige bassist van de band Racoon. Hij verliet de band in 2017. Sindsdien is hij steeds met muziek bezig gebleven, maar hij hield dat altijd voor zichzelf. Tot nu toe. Onder de naam Collatoral Citizens brengt hij vijf tracks naar buiten die tekstueel één geheel vormen. Rode draad vormt zijn wantrouwen tegen de overheid en het idee dat de burger er eigenlijk niet zo toe doet in deze wereld. Bij de track The Love You Give maakte hij ook een videoclip, waarin hij deze boodschap ook in beeld brengt. Het is niet alleen maar kommer en kwel, want de boodschap bevat ook een positief element: je mag kritisch zijn op de overheden, maar de andere boodschap is dat liefde altijd overwint. Wat je zaait, oogst je.

Bas de Meijer ft. CC - Tijdloos

Rapper Bas de Meijer uit Oost-Souburg is terug met nieuwe muziek. Hij komt de komende tijd met een reeks nieuwe nummers en deze week verscheen de eerste track, Tijdloos. Hij maakte het samen met rapper CC, één van de rappers die aan het begin stond van de hiphop in Nederland, als lid van rapgroep VSOP. Tijdloos is stevige old school rap en Bas legt uit waarom: "Wij houden wel van old school. 'n Beetje stoffig mag het wel klinken. We zijn er nog steeds, het maakt niet uit hoe oud of jong je bent, zolang je maar muziek maakt die tijdloos blijft."
De volgende tracks zijn gemaakt met producer Marcel Tegelaar, bekend van zijn werk met Diggy Dex en Guus Meeuwis. Daarin legt hij iets andere accenten en maakt hij combinaties met zang.

Danny Vera - DNA

Eén voor één brengt Danny Vera tracks van zijn nieuwe album naar buiten. We kennen al de ballad Like It Always Was en Beggin' For Trouble. Deze week verscheen het titelnummer van het komende album: DNA. Afwisselend is het wel, want ook deze keer verrast de singer-songwriter uit Middelburg ons met een song waarin allerlei dingen te horen zijn, van polka, tot surf tune. Allemaal om te illustreren hoe gevarieerd en eigenzinnig zijn eigen muzikaal-genetisch materiaal wel niet is. Deze track maakt dus alleen maar nóg nieuwsgieriger naar het complete album dat op 13 oktober verschijnt. En om die diversiteit te benadrukken is de vinylversie in vijf verschillende kleuren verkrijgbaar.
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf 12.15 uur bij Omroep Zeeland Radio.