Het Windorgel: Marinus Vreeke, Peetman en Sarita Lorena

Laatste lied van Marinus Vreeke, en Peetman staat op een kruising en Sarita Lorena zingt met Nielson! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.
Het Windorgel
Het Windorgel © Omroep Zeeland

Marinus Vreeke - There Will Be Answers

Marinus Vreeke, de oud-timmerman uit Domburg stopt met het uitbrengen van eigen liedjes. Dat was even schrikken, want hij had juist een paar jaar geleden de draad van het muziek maken weer opgepakt, mede geïnspireerd door producer Peter Wessel uit Goes. Marinus zegt: "Ik heb het nog geprobeerd de laatste vijf jaar, maar 'mijn' genre is uit de tijd geraakt." En dat genre zou je kunnen omschrijven als 'countrypop'. Hij is inmiddels 72 en blijft wel muziek maken, maar dan in een band genaamd 'Traveller', samen met zangeres Marrie de Munck uit Yerseke. Met zijn afscheidsnummer, There Will Be Answers, brengt Marinus Vreeke een groet aan zijn fans. En helemaal positief sluit hij niet af, want het nummer gaat over dat hij ook niet weet wat er van de wereld terecht moet komen.

Peetman - Kruising

Singer-songwriter Peetman uit Middelburg houdt van blues èn van Zeeland. Vorig jaar september besloot hij die twee dingen te combineren door met zijn akoestische steelguitar op een bankje bij de Zandvoortweg bluesklassiekers te spelen en op te nemen. Denk aan Muddy Waters, Lightnin' Hopkins en Howlin' Wolf. Dat waren covers, maar de Zeeuwse omgeving schreeuwde wat hem betreft ook om nieuwe Zeeuwse bluesmuziek. Die heeft hij nu gemaakt met het lied Kruising. Bij die titel denk je misschien nog: is dat een cover van Standing At The Crossroads, de volgende klassieker uit de reeks? Maar nee! Dit is helemaal zelf geschreven, gespeeld en opgenomen door Peetman. Het gaat om de keuzes die je moet maken in het leven.

Nielson & Sarita Lorena - Nieuw Voor Mij

Sarita Lorena heeft een duet opgenomen met nederpopzanger en gitarist Nielson. De twee kennen elkaar nog van het vorige seizoen van tv-programma Beste Zangers. Het gaat om een liefdeslied, Nieuw Voor Mij, waar de vonken vanaf spatten. Het staat op het nieuwe album van Niels Littooij, alias Nielson, de opvolger van zijn succesvolle album Diamant uit 2018. Voor Sarita Lorena, die opgroeide in Waterlandkerkje, is dit haar eerste nieuwe muziek na een jaar vol ups and downs. Niet alleen brak ze in 2022 door bij het grote publiek door Beste Zangers, maar in juli verloor ze haar vriend, die omkwam bij een schietincident. Het is dus goed om haar nu weer zingend te horen, samen met Nielson!
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf 12.15 uur bij Omroep Zeeland Radio.
Het Windorgel Afl. 220: Marinus Vreeke, Peetman en Sarita Lorena