Band EUT stopt: 'We vinden het nog leuk om samen muziek te maken, maar de koek was op'

EUT gaat uit elkaar. De band uit Amsterdam met de Middelburgse gitarist Emiel de Nennie kondigde het einde aan op zijn socials. Deze aankondiging komt vlak na het verschijnen van het nieuwe album Be My Reactor. De titel van de laatste single This Could Be The Last Time bleek dus profetisch. EUT gaat nog wel een keer optreden. Op 17 oktober staat de band in Bitterzoet in Amsterdam.
Alles leek klaar te zijn voor de definitieve doorbraak van EUT. Stoppen ligt dan niet voor de hand. Emiel de Nennie legt uit: "Het ging altijd leuk en goed, maar in de corona ellende moest je andere dingen ernaast gaan doen. Toen werd de band niet voor iedereen de prioriteit. We vinden het nog leuk om samen muziek te maken, maar de koek was op."
Er was bepaald geen onenigheid over de muzikale koers. De single Step By Step van bijna een jaar geleden was een goed voorbeeld van de eigenzinnige koers van EUT. Ook dat nummer staat op het nieuwe album.

Van alles en nog wat

Be My Reactor noemt Emiel een 'coronaplaat'. "Vanuit verveling zijn we veel nummers gaan schrijven en maken. Over dat het best wel moeilijk kan zijn in het leven, relaties die over gaan, maar er staan ook krachtige liedjes op. Het is een heel brede plaat met van alles en nog wat erop."
De teksten gingen de laatste tijd veel meer de diepte in. Ook dat wijdt Emiel aan corona. "Waar je voorheen de problematiek in teksten verwerkt, door het weg te feesten en weg te stoppen, kon dat ineens niet meer en dan kom je jezelf tegen. Dan kan het ook best goed zijn om erover te praten, teksten erover te schrijven en problemen bespreekbaar te maken."
Emiel gaat zeker door met muziek maken, maar komt niet terug naar Middelburg. "Ik heb m'n eigen studiootje. Ik doe van alles en nog wat. Ik ga een nieuwe band beginnen, maar hoe en wat precies, dat is ook voor mij nog een vraagteken."

Leuke show

Het afscheidsconcert op 17 oktober in Bitterzoet in Amsterdam wordt een lange show, verklapt Emiel. "We hebben drie albums en 35 nummers gemaakt, die spelen we natuurlijk niet allemaal, maar wel veel gouwe ouwe. We zijn geen mensen die heel erg verdrietig gaan zitten doen, dus ik denk dat het een leuke show wordt."
Gitarst Emiel de Nennie over het album Be My Reactor: 'Het is een heel brede plaat met van alles en nog wat erop'
EUT - Step By Step
Still uit de videoclip 'Step By Step' © EUT