Zeeuws-Vlaamse band Hendheving houdt de punk levend: 'Voor ons blijft het relevante muziek'

Hendheving is een punkrockband uit Zeeuws-Vlaanderen. De drie bandleden uit Hulst en omgeving maakten de overstap van het spelen van covers naar eigen repertoire. Resultaat was de EP Hevers of the Hend die in mei van dit jaar uitkwam. De teksten zingt zanger/bassist Tim van Laere soms in het Engels, soms in het Nederlands.
Hendheving bestaat nog niet zo lang. De band is voortgekomen uit de Heideroosjes-tributeband de Heidetulpjes. Twee van de drie bandleden hebben de punkbeweging uit de jaren zeventig niet zelf meegemaakt. Tim: "Punk is eigenlijk nooit gestopt. het is een tijdje wat minder populair, maar voor ons blijft het relevante muziek."
Op de EP staan nummers in het Engels en in het Nederlands. Tim vindt het lastig om aan te geven wanneer hij voor het ene of het andere kiest: "Ik schrijf vanuit ideeën die in me opkomen. Bij de eerste uiting beslis ik of het beter in Engels of in het Nederlands klinkt."
Uit de bandnaam en de titel van de EP zou je kunnen opmaken dat ze de Engelse taal niet goed machtig zijn, maar het zit anders in elkaar, vertelt Tim. "De moeilijke vraag was hoe we de band moesten noemen. We zagen een filmpje op internet waarin een man zegt dat hij van de 'hendheving' is, in de veronderstelling dat dat 'handhaving' is in het Engels. De bekte wel lekker. Je kan het ook scharen onder het motto 'het heffen van het glas'."

Stand-in drummer

De band bestaat uit drie leden, maar bij live optredens kunnen ze een beroep doen op een jonge stand-in drummer. "Ja, je kan niet vroeg genoeg beginnen. Het is de zoon van drummer Niels. Hij wilde graag meedoen. Het resultaat is dat hij af en toe een nummertje live mag spelen."
Hendheving
Hendheving © Bert de Bruyn
Tim van Laere van Hendheving vertelt hoe de band aan z'n naam is gekomen.