Het Windorgel: Bankert & Bellamy, Fourth Son South en Bas de Meijer

Ode aan De Schelde van Bankert & Bellamy, Fourth Son South naar de maan, en Bas de Meijer springt in het diepe! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.
Het Windorgel
Het Windorgel © Omroep Zeeland

Bankert & Bellamy - Nieuwe Kiel

Bankert & Bellamy is een duo bestaande uit twee ex-Vlissingers. Ze krijgen deze Zuid-Nederlandse havenstad V. zoals Gerard Reve haar eens noemde, maar niet uit hun hoofd. Ze maakten eerder liedjes over Zeeland in het algemeen, over Dishoek, maar nu gaat het over een specifiek Vlissings fenomeen: Nieuwe Kiel, zo heet het lied, en bandleden Rens Pieterse en Ron de Jonge noemen het een regelrechte ode aan scheepswerf De Schelde. De twee zijn de zeventig gepasseerd, vandaar dat ook de muziek je doet terugdenken aan vervlogen tijden.

Fourth Son South - The Moon

Muzikant Peter Toussaint komt uit Middelburg, maar woont al een tijd in Zuid-Afrika. Als ex-lid van onder meer De Niro, kon hij ook dáár het spelen in een band niet laten. Fourth Son South heet de band die hij oprichtte, waarin hij zingt, gitaar speelt en waarvoor hij de muziek schrijft: Meest recente track is The Moon. Daarin is de voorkeur voor rock uit de jaren zeventig met een scherp randje duidelijk te horen. Het bandgeluid is wel lekker opgefrist sinds ze een zangeres erbij hebben. Sarah Jade Gardiner uit Johannesburg. Hierdoor heeft het refrein van The Moon wel iets weg van het geluid van Mariska Veres (Shocking Blue) en Jerney Kaagman (Earth & Fire).

Bas de Meijer - In Het Diepe

Bas de Meijer uit Oost-Souburg had het al beloofd: de komende tijd komt er weer veel nieuwe muziek van hem uit. Vorige maand verscheen Tijdloos. Dat was nog een 'old school' rapnummer, nu maakt Bas combinaties met zang. In Het Diepe, dat is de titel van de nieuwe single, gemaakt met producer Marcel Tegelaar, die jaren samenwerkte met Diggy Dex. In Het Diepe lijkt dan ook geïnspireerd te zijn door muziek van Diggy Dex en ook een beetje Snelle. Zij hebben bewezen dat je als rapper met gedeeltelijk of geheel gezongen tracks ook de hitlijsten kan bereiken. Dus: zet 'm op Bas!
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf 12.15 uur bij Omroep Zeeland Radio.