Het Windorgel: SENSE, Riezz en El Maxicano

SENSE zingt over berg en dal, Riezz roept op tot wereldvrede en El Maxicano is een muzikale outlaw! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.
Het Windorgel
Het Windorgel © Omroep Zeeland

SENSE - Bergen & Rivieren

Akoestisch popduo SENSE uit Goes heeft nog niet zo lang geleden besloten om ook eens in het Nederlands te schrijven en te zingen. Bergen & Rivieren is het nieuwste lied van Annemiek van der Weele en gitarist Luc Oggel. Het is een positief gestemd lied, geïnspireerd door Zwitserse landschappen, want daar kwam de tekst tot stand. Annemiek maakt daarin een vergelijking tussen de pieken en dalen van bergen en een liefdesrelatie die ook niet altijd over rozen gaat. Aansprekend thema, en ook een aansprekend liedje, al doet de tweede stem van Luc hier en daar enigszins geforceerd aan. Desondanks zou Bergen & Rivieren best een leuk songfestivalliedje zijn!

Riezz - Kleine Trommelaar

Een kerstsingle maken, wie wil dat eigenlijk niet? Zanger Riezz uit Terneuzen was het ook van plan, maar door de toestand in de wereld, wilde hij toch meer de nadruk leggen op het thema wereldvrede. Dat heeft hij gedaan op zijn nieuwe single Kleine Trommelaar. Het is een combinatie van Little Drummer Boy en de Bolero van Ravel. Al eerder liet Riezz zich inspireren door klassieke thema's, denk aan zijn debuutsingle Mondscheinsonate. De tekst van Kleine Trommelaar is aangepast aan het huidige tijdsgewricht. Daardoor hoopt hij dat we het lied ook ná december blijven draaien.

El Maxicano - The Shadow King

Muzikant Maxim Schipper uit Middelburg heeft onder diverse namen muziek uitgebracht: Maxim S. Calda, Massimo Tutti en de laatste tijd El Maxicano. Zijn inspiratie haalt hij uit de Latijns-Amerikaanse cultuur, ouderwetse westerns, en spi-fy-series uit de jaren zestig. Met zijn nieuwste productie The Shadow King pakt hij groots uit: het is een multidisciplinair kunstwerk van bijna zes minuten met muziek, video en grafische vormgeving. Centraal in de verhaallijn staat een Mexicaanse bandiet, een Zorro-achtig figuur die als outlaw ten strijde trekt tegen onderdrukking. In de aftiteling staat ook 'zangeres' Isabel Gabriel. Maxim: "Ik heb gebruik gemaakt van samples. Ik heb vrij authentieke Spaans/Mexicaanse samples in m'n archief gevonden. Ik geef daar dan wel een twist aan om daar een zelfde soort personage aan te hangen." The Shadow King van El Maxicano is echt een multimediale belevenis, dus ga die clip vooral even bekijken.
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf 12.15 uur bij Omroep Zeeland Radio.