Michiel Cremers maakt lied over long covid: 'Je komt tot de conclusie dat je complete rust moet nemen'

Zo'n drie jaar jaar geleden maakten we kennis met de Amsterdamse band Springtij met zanger Michiel Cremers, afkomstig uit Goes. De band maakte een hele rij singles met meestal vrolijke Nederlandstalige liedjes, maar toen werd het opeens stil. Michiel werd getroffen door long covid. Nu krabbelt hij langzaamaan weer op en hij maakt weer muziek!
Springtij was hard op weg door te breken. De singles, zoals Heerlijke Lach en Veel Van Toen, en het debuutalbum werden goed verkocht. De muziek van Springtij kreeg goede recensies en airplay in Nederland en België.
Corona gooide roet in het eten. Michiel: "Ik werd besmet. Helaas ging bij mij die besmetting niet over. Ik werd eigenlijk steeds zieker en kreeg de diagnose long covid te horen, waardoor eigenlijk alles stil kwam te liggen."
"Op een gegeven moment denk je: ik kan weer, ik ga weer verder met m'n leven, werken, optreden. Maar uiteindelijk zeggen lichaam en geest: dit kan helemaal niet. Je bent continu moe, je valt terug, je kan steeds minder prikkels verdragen. Dan kom je tot de conclusie dat je complete rust moet nemen, omdat je anders jezelf kapot maakt."
'Ik heb de nevel in m'n kop en m'n wereld zit op slot en m'n lichaam geeft niet thuis'
Michiel Cremers
Michiel heeft wat hij heeft meegemaakt verwerkt in het lied Hersenmist: "'Ik heb de nevel in m'n kop en m'n wereld zit op slot en m'n lichaam geeft niet thuis'. Zo heb ik het vertaald in een liedje, zo was ik eraan toe."

Heel persoonlijk

CRMRS, spreek je uit als 'Cremers', zoals zijn achternaam. "Ik wilde dit niet als Springtij uitbrengen, want dit is heel persoonlijk. Ik ben ook de enige die hierop te horen is. Ik heb het zelf geschreven, gezongen en ingespeeld in m'n slaapkamerstudio. Daarom wilde ik het onder mijn eigen naam uitbrengen."
Dit soloproject betekent niet het einde van Springtij. Michiel: "Nee, zeker niet. Springtij komt ook weer terug, want we hadden al twee liedjes liggen en die komen er binnenkort ook aan."
Michiel Cremers legt uit waarom hij 'Hersenmist' niet onder de naam Springtij wilde uitbrengen.
Michiel Cremers 2023
Michiel Cremers © House of Music