Middelburger El Maxicano maakt muzikaal epos over 'Mexicaanse Robin Hood'

Muzikant Maxim Schipper uit Middelburg heeft diverse alter ego's: Maxim S. Calda, Massimo Tutti en de laatste tijd: El Maxicano. Je hoort al aan de namen dat hij gefascineerd is door de Latijns-Amerikaanse cultuur, Spaghettiwesterns en Spy-fi-series uit de jaren zestig. Zijn nieuwste werk zou je gerust zijn 'magnum opus' kunnen noemen. The Shadow King is een multidisciplinair kunstwerk geworden met bijna zes minuten muziek, video en grafische vormgeving.
Maxim noemt zichzelf een 'muzikale outlaw', maar dat heeft hij misschien ook wel een beetje aan zichzelf te wijten. Maxim: "Zes minuten. Lang hè? Bij mij is nooit het uitgangspunt dat het een single op de radio wordt. Ik probeer alles erin te verwerken dat in me opkomt. Op een gegeven moment wordt het een sneeuwbal die ik zelf ook niet meer onder controle heb."
The Shadow King gaat over een Mexicaanse bandiet die opkomt tegen onderdrukking. Maxim: "Door tegenslagen in zijn persoonlijk leven is hij een outlaw geworden. Het is gebaseerd op de historische figuur Joaquín Murrieta, een soort Mexicaanse Robin Hood. Ook het verhaal van Zorro is op hem gebaseerd."
Op de track zingt ook de Mexicaanse zangeres 'Isabel Gabriel' mee. Maar dat moeten we met een knipoog beschouwen. Maxim: "Ik maak vaak gebruik van samples. Ik heb vrij authentieke Spaans/Mexicaanse samples gevonden en ik vind het wel leuk om daar weer een soort personage aan te hangen."
Maxim noemt zichzelf een 'muzikale outlaw'