Mark van der Weegen maakt vredeslied: 'De beelden gaan bij mij door merg en been'

Mark van der Weegen komt oorspronkelijk uit Brabant, maar woont al jaren in Goes. Eerder bracht hij muziek uit onder de naam Marc Roads, omdat zijn muziek ook in andere landen werd uitgebracht. Zijn nieuwe Nederlandstalige single Kijk Omhoog zingt hij gewoon onder zijn eigen naam.

Je komt uit een muzikale familie, is dit ook weer een familiesamenwerking?

Mark: "Het lied is geschreven door m'n zus Ingrid. Ze schrijft meer liedjes, maar ook gedichten. Het zat in haar hoofd dat ik dit moest gaan zingen. Normaal schrijf ik zelf m'n liedjes, maar uiteindelijk ging het hartstikke mooi en daar ben ik heel dankbaar voor."

Het lied gaat over oorlog en verlangen naar vrede. Gaat het concreet over nu of is het een algemeen vredeslied?

"Het lied ligt al langer klaar. We zijn niet gericht bezig geweest met de huidige conflicten. Maar we worden elke dag overstelpt door de beelden, bij mij gaat het door merg en been."
Het is heel bizar dat ik er nog ben. Het leven krijgt daardoor wel verdieping.
Mark van der Weegen

Je bent erg bezig met zingeving en spiritualiteit. Welke invloed heeft dat op je zingen, op wat je zingt?

"Ik kan niet zo maar schrijven over lang leve de lol. Bij mij moet het altijd iets zijn wat ontstaat uit mijzelf. Heel bewust."

Qua gezondheid ook het nodige meegemaakt. Hoe gaat het nu met je?

"Twee jaar geleden heb ik twee hartstilstanden gehad. Ik ben langdurig gereanimeerd en gered door zes mensen. Het is heel bizar dat ik er nog ben. Het leven krijgt daardoor wel verdieping. Elke dag is een geschenk."

Kijk Omhoog is nu uit, met videoclip, wat hoop je dat het nummer gaat doen?

"Bewustzijn. Ik hoop dat de mensen het mooi vinden om naar te luisteren. En dat het iets met hen doet en dat het ons allemaal een beetje vormt. Het gaat niet over mij als zanger, of over mij persoonlijk, het gaat gewoon over de liefde eigenlijk."
Mark van der Weegen hoopt dat zijn lied Kijk Omhoog bijdraagt aan bewustwording