Het Windorgel: Bekboon, Peetman en Blue Jeans Big Band

Bekboon maakt persoonlijke track, Peetman begraaft de strijdbijl en kerstwens van de Blue Jeans Big Band! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.
Het Windorgel
Het Windorgel © Omroep Zeeland

Herman Helmich - De Hoogste Tijd

Herman Helmich, alias Bekboon, is sinds zijn vestiging in Middelburg, nu zo'n zes jaar geleden, actief als zanger van eigen werk. Hij verwerkt in zijn teksten meestal persoonlijke ervaringen. Dat is bij zijn nieuwste single, De Hoogste Tijd, niet anders. Het idee ontstond al langer geleden, toen hij een punt zette achter een relatie. Uit die tijd stammen tekst en melodie, toen was het nog Engelstalig en heette het Lonely Town. Hij werkte dit idee uit, in samenwerking met producer Dennis van de Bor en het resultaat is een sobere track, waarin de zang wat hoger gezet had mogen geworden. De tekst blijft zoals gezegd erg persoonlijk, maar mondt uiteindelijk uit in een universele boodschap: 'dat je jezelf bevrijdt.'

Peetman - Kerstnacht 1914

Een bijzondere gebeurtenis blijft het, die eerste kerstnacht in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. De strijdende partijen besloten in onderling overleg om voor even de strijdbijl te begraven en een potje voetbal te gaan spelen. Dat maakte vroeger al indruk op singer-songwriter Peetman uit Middelburg. Vandaar dat hij dit onderwerp bij de kop pakte voor een kerstlied. Hij werkte het uit als een soort wals, dat een beetje sentimenteel aandoet, inclusief een snik in zijn stem. En hoewel hij geen sterke zanger is, blijft de boodschap natuurlijk overeind staan: 'naast alle verschillen hebben we veel meer gemeen'.

Blue Jeans Big Band - White Christmas

En nóg meer Kerst in het Windorgel: de Blue Jeans Big Band maakte een opname van White Christmas, maar dan op een bijzondere manier: de bandleden maakten elk afzonderlijk een opname in beeld en geluid en die werden later samengevoegd in één filmpje. Het is een knap staaltje werk, en ook op het arrangement en de uitvoering is niets aan te merken. Dus is White Christmas een zeer geslaagde manier van de Blue Jeans Big Band om z'n kerstwens over te brengen.
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf 12.15 uur bij Omroep Zeeland Radio.
Het Windorgel Afl. 231