Nieuwe single van Anne van Damme is eindejaarsliedje: 'Je mag eigen tradities maken'

Singer-songwriter Anne van Damme uit Hulst heeft een kerstcadeautje: haar kerstlied Christmas Lights van vijf jaar geleden is nu ook online beschikbaar, en ze heeft een nieuwe single: Winterglow. Maar is dat eigenlijk wel een kerstliedje?
Het nummer Winterglow gaat niet specifiek over kerst. Anne: "Het gaat meer over het einde van het jaar. Hoe je de laatste tijd van het jaar beleeft. Ik noem het de 'eindejaarsmagie'. Aan het einde van het kalenderjaar lijkt de wereld een beetje dicht te gaan. We keren in onszelf en staan stil bij wie we zelf zijn. Dat noem ik de Winterglow."
Deze gedachten maken Anne beschouwend en emotioneel tegelijk. "Ja, een beetje van beide. Het is goed om te kijken wie je bent en wie je wil zijn. Het einde van het jaar is daar heel geschikt voor. Het is een beetje melancholisch, maar tegelijkertijd ook een blik vooruit."

Eigen manier

Met Winterglow sluit Anne niet per se aan bij het bestaande kerstrepertoire. "Ik vind het heel belangrijk dat mensen die laatste fase van kerstdrukte ieder op hun eigen manier beleven. Je mag eigen tradities maken. Het is belangrijker hoe je daar zelf in staat en niet zozeer wat de traditie van je verwacht."
Behalve haar nieuwe single heeft Anne ook haar single Christmas Lights op de streamingsdiensten gezet. "Dat vind ik echt meer een kerstliedje. Ik heb die nooit officieel uitgebracht. Ik dacht dat het toch wel leuk zou zijn als die ook daar te vinden is."
De Zeeuwse Top 40 16 december 2023