Het Windorgel: Julio Melio, Frank Live en Britta Maria & Maurits Fondse

Gitarist Julio Melio experimenteert, Frank Live zingt voor Valentijn, en Watersnoodlied van Britta en Maurits! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.

Julio Melio - The Experiment

Gitarist Julio Melio uit Leiden, maar opgegroeid in Heinkenszand, maakt instrumentale gitaarmuziek. Hij valt in de categorie fingerstyle gitaristen, wat inhoudt dat de snaren worden geplukt met vingertoppen of -nagels, en dat baslijn, akkoorden en melodie tegelijk worden gespeeld. Zijn nieuwe album heet The Experiment en bestaat uit muziek die soms geschikt is om rustig bij weg te dromen, maar soms weer wat meer ritme heeft. En één keer plugt hij de gitaar in de versterker. Bij het schrijven van zijn muziek laat hij zich door van alles en nog wat beïnvloeden, maar zijn grote idool is de Australiër Tommy Emmanuel. Het album The Experiment bevat 17 tracks. Het is virtuoos, maar zijn smetteloze technische vaardigheden blijven in dienst staan van het overbrengen van de warmte van melodie van de composities.

Frank Live - Mijn Valentijn

Hij kondigde het aan op zijn socials, zanger Frank Live uit Bruinisse gaat deze keer voor een echt Valentijnslied. Hij noemt het een Nederlandstalige jazzy popballad. Bij het intro zullen de meeste mensen het herkennen: het is een cover van My Valentine van Paul McCartney uit 2012. De tekst is vrij letterlijk vertaald en dat leidt tot een wat andere tekstplaatsing op de melodie. Desondanks slaagt Frank Live erin de Valentijnssfeer volop over te brengen.

Britta Maria & Maurits Fondse - Tussen Dromen en Waken

Vorig jaar zong duo Britta Maria en Maurits Fondse een lied over de Watersnoodramp op de landelijke radio. Het lied Tussen Dromen en Waken was geschreven in opdracht van programma Volgspot. Eén aflevering stond daar in het teken van destijds 70 jaar Watersnood. Muzikant Maurits Fondse, uit Tholen afkomstig, zong daar het lied net zijn vrouw Britta Maria, tijdens een live-uitzending vanuit het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Deze week kreeg ik bericht van Maurits dat ze de studio zijn ingedoken om Tussen Dromen en Waken goed op te nemen. En die versie is nu als single verschenen.
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf 12.15 uur bij Omroep Zeeland Radio.