Grote Geelstaart sluit PopsportNL af met eigenzinnige clip

Dat postpunkband Grote Geelstaart eigenzinnig is, wisten we al. Met de Popsport Live Session onderstrepen ze dat eens te meer. De vijfkoppige band uit Kapelle sluit het landelijke coachingstraject PopsportNL af met een track van Bohemian Rhapsody-achtige proporties: meer dan zes minuten, vol met moeilijke maatsoorten en tempowisselingen. Om verder te ontwikkelen begint Grote Geelstaart binnenkort aan Popaanzee ACADEMY. Voor het najaar staat de debuut-EP gepland.
Voor PopsportNL mocht Grote Geelstaart zelf een coach uitkiezen. Bassist Jeppe Rottier: "Wij vroegen Lukas Jansen van de postpunkband Tramhaus. We vinden hem allemaal heel tof. Het was een leuke samenwerking en er is echt een band ontstaan."
De bandleden leerden via workshops van alles over social media branding en het gebruik van licht en beeld in liveshows. Veel daarvan is al terug te zien in de videoclip van de afsluitende Popsport Live Session, opgenomen in Nijmegen. "We kregen heel veel vrijheid, over hoe we de mix wilden laten klinken en hoe de clip eruit moest zien. Ze zeiden: 'Wat wil je doen? Dan gaan we dat regelen'."
In de lange track Metaal maakt de band gebruik van lastige maatsoorten. "We houden ervan om muzikaal-technisch te klooien. Onze ijzersterke drummer is de ruggengraat, maar als bassist moet ik ook goed binnen de kadertjes blijven. We zijn in ieder geval heel tevreden met het eindresultaat."
Op dit moment schrijven we waar ons hoofd naar staat en wat we op dit moment mooi vinden.
Jeppe Rottier - bassist Grote Geelstaart
Het genre postpunk is aan een opmars bezig, maar je hoort het niet vaak op de radio. Toch ervaart de band dat niet als een nadeel. "Dat is een afweging die je moet maken. Op dit moment schrijven we waar ons hoofd naar staat en wat we op dit moment mooi vinden. We spreken vooral een niche aan, maar die niche groeit. In Frankrijk en Engeland is er inmiddels een grote alternatieve scene ontstaan. Als we live spelen, is het vooral het totaalplaatje dat toch leuk is om naar te kijken. Dat spreekt aan bij een groter publiek."
Op 14 maart speelt Grote Geelstaart in Tilburg in het voorprogramma van de Amsterdamse band Marathon. "Dat is één van de snelst groeiende bands van Nederland. Verder halen muzikaal gezien inspiratie uit de Australische band King Gizzard & The Lizard Wizard uit Australië en de Amerikaanse noise-rockband Swans. We halen uit die bands verschillende aspecten die we mooi vinden."

Een stapje hoger

Binnenkort begint Grote Geelstaart aan weer een ander coachingstraject: Popaanzee ACADEMY. Jeppe: "We kijken daar heel erg naar uit. Die trajecten zijn echt heel waardevol geweest. Academy is wat dat betreft toch weer een stapje hoger. We willen nu meer focussen op hoe de muziekindustrie in elkaar zit. Hoe kan je het beste dingen uitbrengen? In het najaar staat onze debuut-EP gepland."
Aan Popaanzee ACADEMY zitten ook nieuwe opnames en festivaloptredens vast. "We staan al op Klomppop, omdat we bandcompetitie Spectra hebben gewonnen. We doen ons best om de zomer een beetje vol te krijgen. Hopelijk worden we ook geselecteerd voor reizend muziekfestival Popronde in het najaar. Daar moet je flink je best voor doen, maar daar gaan we wel op inzetten."