The Pulitzers maakt instrumentaal album: 'Het gaat vanzelf met deze gasten'

Drummer Salle de Jonge uit Goes beleeft hoogtijdagen. Vrijdag ontving hij de Culturele Prijs van de gemeente Goes en deze maand verscheen het album Honk Honk van de band The Pulitzers waarin hij drumt. Het is een kwartet met hammondorgel, gitaar, drums en percussie. Het viertal maakt muziek die geïnspireerd is door het geluid van The Meters en Booker T. Tot nu toe zijn het instrumentale nummers, maar binnenkort verschijnt ook een track met een Britse zanger, verklapt Salle.
De leden van The Pulitzers vonden elkaar door hun gezamenlijke muzieksmaak. Salle: "Ik heb eigenlijk altijd een voorliefde gehad voor hammond organ en de daaraan gerelateerde muziek. Meestal is dat een beetje jazzy, maar in de sixties en seventies vind je ook veel groove- en funkalbums. Ik heb altijd een droom gehad een band te hebben met gelijkgestemde zielen. Die hebben we nu met z'n vieren."
De band bestaat, naast Salle, uit Bas van der Wal (gitaar), Phil Martin (percussie) en Frank Montis (hammondorgel), dat is Frank van den Berge uit Terneuzen. "Ik ken hem al langer. Toen kwamen Bas en Phil erbij en was de cirkel rond. Zo'n twee jaar geleden hebben we een balletje opgegooid. Niet lang daarna zijn we de studio ingedoken en nu is het album uit."
De nummers zijn eigenlijk vanzelf ontstaan, vertelt Salle: "We komen samen in de repetitieruimte en één van ons zet iets in om te kijken hoe het klinkt. Dat ontstaat dan gewoon. De helft van de tunes op het album zijn op die manier ontstaan. We hebben dit soort muziek zo vaak en met zo veel plezier beluisterd. Het gaat vanzelf met deze gasten."
Er komt een single aan met een waanzinnige artiest uit het Verenigd Koninkrijk.
Salle de Jonge - drummer van The Pulitzers
Het grote publiek valt misschien eerder voor muziek mét zang, maar meteen een zanger erbij vragen wilde de band niet. Salle: "Het is gewoon instrumentale muziek. Voor ons is het niet meer of minder met een zanger erbij. We wilden sowieso eerst dit album maken met ons vieren aan het roer. Maar om een tipje van de sluier op te lichten: er komt een single aan met een waanzinnige artiest, een vocalist uit het Verenigd Koninkrijk. Hou het in de gaten, want er gaat echt een klapper komen."
The Pulitzers is één van de muzikale projecten waarmee Salle heel het jaar rond hoopt te spelen. "Ik speel met Fingerprint, m'n eigen project Robotkiller dat in het najaar uitkomt, The Pulitzers en in de band van Sabrina Starke. The Pulitzers is bij uitstek een band die je moet zíen. Op festivals en in clubs. Ook in het buitenland is er veel animo voor."
Drummer Salle de Jonge legt uit hoe de meeste nummers van het album zijn ontstaan
The Pulitzers
The Pulitzers © Jorrijn de Jonge