Het Windorgel: de Duts'n, Dési Ducrot en Aidan & The Wild, Amanda Simons

De Duts'n komen thuis, een verrassing van Dési Ducrot en Amanda Simons telt af! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.
Het Windorgel
Het Windorgel © Omroep Zeeland

De Duts'n - West Zeeuws Vlaandern

Maart is maand van de streektaal. Een band die altijd graag een duit in het zakje doet van de dialectmuziek is De Duts'n uit Breskens. Hun cover van 500 Miles van The Proclaimers staat al jaren in De Zeeuwse Top 40 en de laatste tijd hebben ze regelmatig weer iets nieuws uitgebracht. Meest recente nummer is een loflied op hun eigen streek: West Zeeuws Vlaandern. Ze bezingen hoe fijn het is om als je eventjes bent weggeweest, weer de zoute zilte lucht van West Zeeuws Vlaanderen te ruiken. Daarvoor gebruikten ze Take Me Home, Country Roads van John Denver en goten daarover het inmiddels herkenbare, wat scherpe gitaargeluid van De Duts'n. De band kijkt ook alvast vooruit naar het optreden op festival Scheuteldoek in Breskens op zaterdag 6 april.

Dési Ducrot, Aidan & The Wild - Banyan Tree

Singer-songwriter Dési Ducrot uit Middelburg werkt al een tijdje samen met de Eindhovense muzikant Diederik van den Brandt. Hij noemt zich Aidan & The Wild. Samen hebben ze een verrassing voor ons, want in de aanloop naar Record Store Day, de dag waarop alle platenzaken in het zonnetje worden gezet, brengen ze achtereenvolgens vier tracks van een EP naar buiten. In januari ging het om een cover van Northern Sky van Nick Drake. Deze maand verscheen Banyan Tree, tevens het titelnummer van de EP. Je hoort diverse snaarinstrumenten, allemaal bespeeld door Diederik, die ook zingt. De stemmen van hem en Dési vloeien prachtig samen in deze, ietwat dromerige track.

Twee dB - Ray Of Sun ft. Amanda Simons

Het is aftellen voor Amanda Simons. De zangeres uit Vlissingen leeft toe naar haar eerste eigen headline-show met band. Die staat gepland voor zaterdag 16 maart. De band bestaat uit Joel Dieleman (toetsen), Davy Andy Henket (drums), Lévy Simon (gitaar) en Jaimy Manuhutu (bas). Op de setlist staan rock en soul classics, maar ook eigen nummers, waarvan ze enkele voor het eerst zal presenteren. Haar nieuwste release kan je zien als een lekkermakertje voor dat optreden. Het heet Ray Of Sun en Amanda maakte het samen met producer Tim de Boer uit Leiden, die zich Twee dB noemt. Het is energiek en zonnig, dus dat belooft wat volgende week in De Piek in Vlissingen.
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf 12.15 uur bij Omroep Zeeland Radio.
Het Windorgel Afl. 243: De Duts'n, Dési Ducrot en Aidan & The Wild, Amanda Simons