Michael van Oostende rapt over één jaar droog staan: 'Met stoppen ga ik niet meer stoppen'

Michael van Oostende laat vooral van zich horen als stadsdichter van Middelburg, maar hij doet nog veel meer: hij maakt muziek, schrijft teksten en rapt. Vrijdag verscheen zijn nieuwe track Gezelligheidsdrinker. Hij schreef het toen hij één jaar geen alcohol had gedronken. Daardoor kreeg het woord 'gezelligheidsdrinker' voor hem een andere betekenis.
Gezelligheidsdrinker gaat over het waarom van het drinken, de psychologie erachter. Michael: "Ik ben iets anders gaan nadenken over dat woord. Het woord had vroeger een positieve connotatie bij me. Toen ik het afgelopen jaar de keuze heb gemaakt om niet meer te drinken, kreeg het toch een andere lading. Het heeft veel meer te maken met thema's als zelfvertrouwen."

Gelovig

In de track komt de regel voor De drank ging verder waar geloof was gebleven. Michael: "Ik ben van huis uit gelovig opgevoed. Dat stond voor mij in het teken dat je iemand anders nodig hebt om 'genoeg' te zijn. Op het punt dat ik m'n geloof vaarwel had gezegd, heb ik dat misschien wel ingeruild voor een ander middel. Dat was drank voor mij. Daar kwam ik eigenlijk pas achter toen ik ermee stopte."
Er zit toch wel iets in dat het over méér gaat dan alleen die gezelligheid.
Michael van Oostende - ex-gezelligheidsdrinker
Op zijn besluit om de drank te laten staan, krijgt hij uit zijn omgeving positieve reacties. "Wat ik vooral merk in m'n omgeving is dat er veel mensen zijn die er hetzelfde over denken. Er zit toch wel iets in dat het over méér gaat dan alleen die gezelligheid. Daar heb ik nu interessante gesprekken over."
Michael is vastbesloten om dóór te gaan met stoppen. Michael: "Absoluut! Zeker, dat bevalt zo goed. Met stoppen ga ik niet meer stoppen."