Het Windorgel: Van Talud, Michael van Oostende en GrainBait

Van Talud maakt een pareltje, Michael van Oostende staat droog en GrainBait viert feest! Muziekredacteur Marcel van den Driest is voortdurend gespitst op nieuwe muziek uit Zeeland. Hij bespreekt wekelijks drie nummers van Zeeuwse bodem in deze rubriek: 'Het Windorgel'.
Het Windorgel
Het Windorgel © Omroep Zeeland

Van Talud - Vlinder

De Zeeuws-Vlaamse folkgroep Van Talud komt de laatste tijd regelmatig met nieuw werk. Recentelijk nog bracht de band een samenwerking uit met Amalia Vermandere, dochter van kleinkunstenaar Willem Vermandere, het liedje Situatie. Nu is er al weer een nieuw lied, en het is een pareltje. Op een sobere, gevoelige gitaarbegeleiding zingt Peter Quaak over zijn dochter. Een tekst is soms anekdotisch, soms een zoektocht naar levenslessen, die haar voor verdriet moeten behoeden. De bezorgdheid en de breekbaarheid van het geluk komen prachtig samen in de titel van dit lied: Vlinder.

Michael van Oostende - Gezelligheidsdrinker

'Gezelligheidsdrinker'. Dat klinkt onschuldig, maar wat betekent het eigenlijk? Michael van Oostende, stadsdichter van Middelburg, kwam daar eigenlijk pas achter toen hij besloot te stoppen met drinken. Nu, een jaar later, realiseert hij zich dat er een hoop psychologie achter zit en dat het vooral te maken heeft met thema zelfvertrouwen. Het idee dat je iemand anders nodig hebt om 'voldoende' te zijn, ontleende hij eerst aan zijn godsdienstige opvoeding. Michael: "Toen ik stopte met drinken, kwam ik erachter dat op het punt dat ik m'n geloof vaarwel had gezegd, ik dat misschien wel had ingeruild voor een ander middel dat zorgde voor het idee dat je 'genoeg' bent. Dat werd drank voor mij." Daar heeft hij nu een punt achter gezet. Nu hij dat gedaan heeft, merkt hij in z'n omgeving dat er veel meer mensen nadenken over hun drankgebruik.

GrainBait - Cheater

En we gaan eruit met een 'bite', want hardrockband GrainBait uit Tholen heeft iets te vieren: het trio won vorige week in Bergen op Zoom de finale van muziekwedstrijd T-strijd. Dat betekent dat ze de studiotijd hebben gewonnen en een optreden in Gebouw T. GrainBait maakt een mix van hardrock, grunge en blues en past vaak ongebruikelijke maatsoorten toen. De nieuwe single staat al kaar, die gaat Fly Like An Eagle heten. Als je ze live wil zien, dan word je op je wenken bedient: op 12 april is in de Spot in Middelburg een gecombineerde show van GrainBait, Breakout en Alta Luna. Op die avond presenteren alle drie bands hun nieuw werk.
Beluister deze rubriek bij Omroep Zeeland Radio elke zaterdag in Weekend met Elias den Hollander en elke maandag rond 18.10 uur in Zeeland Komt Thuis. Volg de Zeeuwse muziek ook in de Zeeuwse Top 40, elke zaterdag vanaf 12.15 uur bij Omroep Zeeland Radio.