Van zaterdag 25 t/m vrijdag 31 december is het weer Zeeuwse Documentaireweek bij Omroep Zeeland. Elke dag vanaf Kerst tot Oud- en Nieuw word je getrakteerd op een documentaire met een Zeeuws tintje. Kunst, natuur, Zeeuws erfgoed of andere bijzondere verhalen, er is voor elk wat wils. Wil je meer informatie over de documentaires? Lees dan verder op deze pagina.

Zaterdag 25 december

Pronte Wuuven

12.00 & 16.00 & 20.30 & 22.00 uur

Zondag 26 december

Een Fantast

12.00 & 16.00 & 20.30 & 22.00 uur

Maandag 27 december

We noemden hem krielkip

20.30 & 22.00 uur

Dinsdag 28 december

SEPIA

20.30 & 22.00 uur

Woensdag 29 december

Fallen Astronaut

20.30 & 22.00 uur

Donderdag 30 december

Kruis in de duinen

20.30 & 22.00 uur

Vrijdag 31 december

Show me Marinus Boezem

20.30 & 22.00 uur

De documentaires zullen na uitzending 10 dagen beschikbaar zijn om terug te kijken. Hier kun je ze terugzien.

Naast de Zeeuwse documentaireweek staat er nog veel op het decemberprogramma bij Omroep Zeeland. Deze maand hebben we een gevarieerd aanbod aan muziek, cultuur en nog veel meer. Benieuwd? Bekijk dan hier het overzicht. Je kunt het decemberprogramma bekijken via de televisie, de website en de Omroep Zeeland app.


Pronte Wuuven

Regie: Margot Schotel en Rebecca van Wittene

Pronte Wuuven is een ode aan de laatste vrouwen in klederdracht. De film geeft een inkijkje in het leven van vier even gewone als bijzondere vrouwen in Arnemuiden. Deze vrouwen op leeftijd zagen de wereld om zich heen veranderen, maar wat onveranderd bleef, was hun dracht.


Een Fantast

Regie: Rob Maaskant en Paco Maaskant

In Een Fantast duikt muzikant, kunstenaar en theatermaker Rob Maaskant samen met zijn zoon Paco in het rijke privé-archief. De vele voorstellingen en de concerten die Rob gemaakt en gegeven heeft en de absurditeit en verwondering van Rob zijn creatieve geest, vormen de basis van Een Fantast, waarbij de kunstscene van de jaren ‘70 en ‘80 het decor vormt.


We noemden hem krielkip

Regie: Eric Holm en Mercy Kamermans

De Vlissinger Dennis werd gepest op de basisschool, maar heeft dat ook invloed gehad op zijn zelfdoding? Dat onderzoeken documentairemakers Eric Holm en Mercy Kamermans samen met oud-klasgenoten van Dennis in We noemden hem krielkip. Ze reconstrueren het leven van Dennis samen met zijn broer Mark.

Praten over zelfmoordgedachten kan bij 113 Zelfmoordpreventie: bel 0800-0113 (gratis en 24/7 bereikbaar), 113 (gebruikelijke belkosten) of chat via www.113.nl


SEPIA

Regie: Ronald Faber

In de documentaire Sepia staat de inktvisachtige zeekat, ook wel in het Engels bekend als cuttlefish, centraal. De afgelopen jaren neemt het aantal sepia’s dat naar de Zeeuwse wateren trekt af. Het is een zorgwekkende trend die documentairemaker Ronald Faber onderzoekt.  


Fallen Astronaut

Regie: Frank Herrebout

De Vlaamse kunstenaar Paul van Hoeydonck, dacht wereldberoemd te worden door zijn kunstwerk naar de maan te sturen. Dat liep anders. Niemand mocht weten dat hij de maker was van het beeldje op die andere planeet. En dat had een enorme impact op de carrière van Van Hoeydonck. In Fallen Astronaut gaat de Zeeuwse documentairemaker Frank Herrebout op zoek naar het verhaal dat tot voor kort nog verzwegen moest worden.


Kruis in de duinen

Regie: Klaas van de Ketterij

In Kruis in de duinen gaat Colin Bal op zoek naar het verhaal achter het herdenkingskruis in de duinen bij Valkenisse. Het vervallen monument staat er ter nagedachtenis aan de zes mannen die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gefusilleerd. Maar wie waren die mensen? Documentairemaker Klaas van de Ketterij volgt Bal bij die zoektocht.


Show me Marinus Boezem

Regie: Paul Kramer

In het Kröller-Müller Museum vond afgelopen jaar de tentoonstelling Marinus Boezem. Alle shows plaats. Het was nogal een klus om zijn ingenieuze installaties te plaatsen. Want hoe krijg je een zandfontein of een schuimkamer in een museum? In Show me Marinus Boezem wordt uitgelegd hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen, én neemt Marinus ons mee in een reis door zijn huis, wat tevens een reis door zijn leven is.